Türk bilişim sektörünün en ehemmiyetli referans kaynağı “Türkiye ’nin İlk 500 Bilişim İşletmeyi Araştırması-Bilişim 500”nam ilk bilgilerine göre, 2022 senesinde sıralamaya giren işletmelerin toplam kazancı, 2021 senesine göre yüzde 74 gelişerek 372 milyar TL oldu. Araştırmaya katılan 187 firma yüzde 100 ’nam üzerinde sihrime gösterirdi.
Türkiye bilişim sektörünün en ehemmiyetli referans kaynağı olan ve M2S Araştırma İşletmeyi tarafından bu sene “Yeni Asrımızda Daha da İleri – Further” mottosu ile hakikatleştirilen “Türkiye ’nin İlk 500 Bilişim İşletmeyi Araştırması-Bilişim 500”de son düzeye gelinirken, ilk bilgiler açıklandı. Bilişim dünyasının 2022 performansına projeksiyon yakalamaya hazırlanan araştırmaya göre, 2022 senesinde sıralamaya giren işletmelerin toplam kazancı, 2021 senesine göre yüzde 74 gelişerek 372 milyar TL oldu. Sıralamaya giren işletmelerin 187 tanesinin yüzde 100 ’nam üzerinde bir sihrime gösterdiği araştırmada 2022 senesinde 89 yeni firma yer aldı. Azami sihrime, yüzde 501 ile bir yazılım firmasına ait oldu. Araştırmada finans, perakende ve imal gibi temel sektörler azami teknoloji yatırımlarını yapan sektörler olarak önde olmaya devam etti.
Türkiye merkezli yazılım üreticileri yüzde 84 gelişti
Türkiye ekonomisi içerisinde ehemmiyetli bir yer alan olan ‘Türkiye Merkezli Üretici Yazılım ’ kategorisindeki sihrime yüzde 84 olarak hakikatleşti. Aynı zamanda sıralamada yer alan işletmelerin de vasati gelişmesine yakın olan bu oran, Türk bilişim sektöründe itici eforun yazılım olduğunu bir kere daha gösterdi.
Dolar bazında yüzde 10 sihrime
Araştırmadan elde edilen ilk bilgileri değerlendiren M2S Araştırma İşletmeyi Genel Müdürü Özlem Unan, 2022 ’de Bilişim 500 sıralamasında yer alan firma kazançlarının 22 milyar dolar olduğunu belirterek, “Kazançlar 10 sene evvele göre dolar bazında yüzde 41 eksilmiş gidişatta. Ancak bu tespite karşın 2022 seneyi sıralamasında yer alan işletmelerin dolar bazında vasati yüzde 10 geliştiğini görüyoruz. Sıralamada yer alan 165 firma dolar bazında bu ortalamanın da üzerinde sihrime performansı sergiledi.” dedi.
Bilişimin geleceği bulut, suni akıl ve siber güvenlik yatırımlarında
2022 ’de iş süreçlerinde yararlılık için suni akıl ve nesnelerin interneti yatırımlarının çoğaldığını ve bu yatırımların daha da yükseleceğini vurgulayan Özlem Unan, “24 yıldır sürdürdüğümüz araştırma ile bilişim sektörünün neredeyse çeyrek suratyıldır geçtiği çok ehemmiyetli km taşlarını ortaya çıkarıyoruz. Bugünün yeni dünya kumpasında harekâtları basitleştirmek için sürdürülebilirlik ve dijital mutasyonun ehemmiyeti herkes tarafından kabul edilmiş gidişatta. Küresel salgının süratlendirdiği dijital mutasyon süreciyle sektörün geleceğinin nesnelerin interneti, bulut, suni akıl ve buna bağlı olarak bilgi idaresine ve güvenliğine müteveccih yatırımlarla inşa edildiğini görüyoruz.
Artık harekâtları bulut gibi istediğimiz zaman geliştirebildiğimiz ve en aktüel teknolojileri kullandığımız bir yapıya taşıdık. Bulut teknolojileri gelişmeye devam ederken, regülasyonlara geçimli olacak biçimde sektörel özelleştirilmiş bulut çözümleri konuşuyoruz.
Tüm bu teknolojilerin ve bilgilerin güvenliği en ehemmiyetli başlık olarak listede yer alıyor. Bu gidişatın neticeyi olarak siber güvenlik çözümleri ve siber güvenlik hizmetleri de önümüzdeki senelerde süratle gelişmeye devam edecek” dedi.
Neticeler 9 Ağustos ’ta açıklanacak
Bu sene, merasim sponsorluğunu KoçSistem ’in üstlendiği “Türkiye ’nin İlk 500 Bilişim İşletmeyi Araştırması-Bilişim 500”nam neticeleri, 9 Ağustos tarihinde İstanbul, Fişekhane ’de tertip edilecek ödül merasimiyle açıklanacak. Merasimde bu sene de sektörde 35 senesini geride vazgeçen profesyoneller de şereflendirilecek.
Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı