Mekteplerin tatil olmasıyla beraber çocuklar yaz tatilini aygıtlarıyla geçirmeye başladılar. Tatil yarıyılı çocuklar için gün içinde internette geçirilecek daha fazla saat anlamına geliyor.
Siber güvenlik işletmeyi ESET çocuklar için en ehemmiyetli yedi internet güvenliği tehlikesini tanımladı ve bu tehlikeleri en aza indirebilmek için yapılması gerekenleri sıraladı.
Siber zorbalık
Pew Research ’e göre, Amerika Birleşik Devletleri ’deki 13-17 yaş arası gençlerin neredeyse yarısı %46 altı siber zorbalık tavrından en az birine maruz kalıyor. Bu tutumlar, lakap takma, söylenti yayma, istenmeyen yakışıksız görüntüler yayımlama, fiziksel tehditler ve özel görüntülerin izinsiz paylaşılması olabilir. Özellikle daha büyük yaşlardaki gençlerin bu cins tacizlere maruz kalma ihtimali daha yüksektir ve bu gençlerin ruh sıhhati üzerinde ciddi bir tesir yaratabilir.
Dolandırıcılar
Dolandırıcılar, genellikle çevrimiçi civarda takma isimler kullanır ve seçtiği kurbanla aynı yaştaymış gibi davranır. Bazı vaziyetlerde kurbanla bir ilişki kurar ve onu yakışıksız içerik yollamaya ikna ederler cinsel zorlama olarak öğrenilir. İlerleyen evrelerde, kurban daha fazla içerik yollamazsa veya para vermezse görüntüleri dostlarına ve ailesine göstermekle tehdit ederler. Bazı vaziyetlerde ise, dolandırıcılar bir kurbanın bilgisayarını veya aygıtını uzaktan ele geçirebilir ve kurbanları saklıca kaydolmak için web kamerasını açabilir.
Uygunsuz içerik
İngiltere ’deki çocukların neredeyse yarısı internette kendileri için hasarlı olan içerikler görmüştür. Pornografi veya şiddet kapsayan görüntülerin yanı gizeme kendine hasar verme ve intiharı teşvik eden içerikler de söz mevzusudur. Bunlar az da olsa drama neticeler doğurabilir. Çocuklarımızı fazla gözetmek ile çok minik yaşlarda potansiyel olarak hasarlı içeriklere maruz kalmalarını yasaklamak arasında bir denge kurulmalıdır.
Nakit/pazar dolandırıcılığı
Çocuklar aynı zamanda çok iyi çevrimiçi harcayıcılardır. Bu da Facebook Marketplace gibi sitelere, ucuz ürün almak veya lüzumu olmayan ürünleri satarak para kazanmak için sık sık girebilecekleri anlamına geliyor. Bu siteler aynı zamanda hatalı ve sahte ürünlerden, satın alınan ancak asla teslim edilmeyen ürünlere kadar uzanan dolandırıcılık faaliyetlerinin de yuvasıdır.
Korsan oyunlar
Çocuklar oyunları hoşlanır. Hipotezlere göre 6-10 yaşındakilerin %68 ’i ve 11-14 yaşındakilerin yüzde 79 ’u bu oyunları oynuyor. Ancak reyin platformları ve hizmetleri çocukların siber zorbalık, sahtekarlık, dolandırıcılar ve uygunsuz içerik gibi tehlikelere de maruz kalmasına neden olabilir. Makûs emelli yazılımlar genellikle oyuncular için yem olarak kullanılan korsan yazılımlarda saklanır. Ayrıca reyin hesapları, genellikle bir araya gelebilecek çok rakamda şahsi ve muhtemel finansal bilgi kapsadığından, kimlik hırsızları için hasılatlı bir amaçtır.
Bağlı oyuncaklar
Uslu oyuncaklar için küresel pazar milyarlarca dolar bedelindedir. Ancak bu makineler çocukların oyunlarını ve gelişimlerini artırmanın yanı gizeme saklılık ve güvenlik tehlikeleri de barındırır. Oyuncaklar tarafından kaydolunan içerik ve hesapları gözetmek için kullanılan şifreler, satıcılar tarafından tehlikesiz bir biçimde saklanmayabilir. Bazı vaziyetlerde, güvenlik sarihleri bilgisayar korsanlarının oyuncak aracılığıyla çocukları ve ebeveynlerini gözetlemesine imkân tanıyabilir.
Kimlik avı
Sosyal mühendislik stratejileri hem çocuklar hem de erişkinlerde işe verim. Genellikle kimlik avına müteveccih e-postalar, iletiler veya sosyal medya mesajları biçiminde asıllaşır ve dolandırıcılar gayelerine erişmek için emin bir kuruluşun veya bazen bir dostun kimliğine bürünür. Bunlar genellikle akdikeninin seans açma bilgilerini veya şahsi/finansal bilgilerini vermesi için aldatmak ya da farkında olmadan makinelerine makûs emelli yazılım yüklemelerini sağlamak içindir. Bu genellikle fidye yazılımı veya bilgi çalan makûs emelli yazılımlardır.
Çocuklar internette nasıl güvende kalabilir?
İnsanlar göründükleri gibi değildir. Çevrimiçi irtibatta dikkatli olun. Sosyal medya profillerinizi saklı tutun ve tanımadığınız şahıslardan gelen istekleri kabul etmeyin. Tanımadığınız şahıslara netlikle saklı ve özel içerikler yollamayın. İstenmeyen iletilerdeki iletişimlere asla tıklamayın veya ilaveleri açmayın. İstenmeyen bir iletiyi cevaplamak istiyorsanız, içeriğin legal olup olmadığını, yollayanı ayrıca hakimiyet edin ancak doğrudan cevap vermeyin veya e-postada verilen telefon numaralarını kullanmayın. Her hesap için her zaman güçlü ve eşsiz şifreler kullanın ve çok etkenli kimlik doğrulamayı MFA aktifleştirin. Asla üçüncü taraf bir uygulama mağazasından yazılım indirmeyin. Rastgele bir mevzuda emin değilseniz veya birisi size internette zorbalık yapıyorsa her zaman ebeveynlerinizle konuşun.
Ebeveynler neler yapabilir:
Çocuğunuzun aygıtının/bilgisayarının aktüel olduğundan ve saygın bir satıcıdan makûs emelli yazılım karşıtı bir yazılım kullandığından emin olun. Aileye ait banka kartlarını çocuklarınızın reyin hesaplarına kaydolmayın, böylece fazla tüketme yapamazlar. Bağlı oyuncakları satın almadan evvel iyice inceleyin ve kullanmadığınız zamanlarda bu oyuncakları her zaman kapalı tutun. Ekran süresi ve uygunsuz içerik hakkında temel kaideler tanımlayın. Yukarıyadakiler galibiyetsiz olursa, bazı içeriklere ulaşımı yasaklamak ve kullanım için zaman hududu koymak için ebeveyn teftişlerini kullanabilirsiniz.
Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı