Tasarım sanayisi, teknolojik büyümelerin kumpaslı olarak değiştiği bu yarıyılda, ürün ambalajından web sitesi tasarımına kadar her sektörde ehemmiyetli bir rol oynuyor. Yeni trendlerin ortaya çıkmasıyla, tasarım sanayinde rekabetçi kalmak isteyen tasarımcıların, en son trendleri ve teknikleri takip etmesi ehemmiyet kazanıyor. Yaşanan büyümeleri yakından takip eden ve bununla alakalı tecrübelerini paylaşan TesterYou Kurucusu Barış Sarıalioğlu, “Markalaşma ve dijital tasarım alanında hangi trendlerin yükselişte olduğunu öğrenmek sizi bir adım öne taşıyor.” ifadelerinde bulunarak en aktüel 3 UI/UX trendini sıralıyor.
Grafik tasarım terimi oluştuğundan beri, sanayi devamlı başkalaşım ve gelişim gösteriyor. Her sene teknolojideki farklılıklardan ve zamanın ruhundan etkilenen yeni trendler ortaya çıkıyor. Yaşanan büyümeleri yakından takip eden tasarımcılar, zaman zaman çağın önceliklerini ve duygularını iyi tahlil ederek zaferi tutabiliyor. Tasarım ve tecrübe kavramlarının buluştuğu UI/UX trendleri, rekabetçi kalmak isteyen tasarımcıların alakayla takip etmesi gereken yeni trendlerin arasında yerini alıyor. TesterYou Kurucusu Barış Sarıoğlu, “Devamlı değişen ve aktüellenen bu akımın önünde kalmak isteyen markalar ve tasarımcılar, yükselen trendlerin ön saflarında yerlerini almalı. Dijital tasarım alanında hangi trendlerin yükselişte olduğunu öğrenmek sizi bir adım öne taşıyor.” açıklamalarında bulunarak en aktüel 3 UI/UX trendini sıralıyor.
1. 3D
UI/UX tasarımında 2D görüntüler ve illüstrasyonlar hala yaygın olarak kullanılırken, tasarımcıların işe alınma veya sebepleri arasına dahi girebiliyor. Ancak 3D modelleme, Facebook ’un Metaverse projesini duyurmasıyla yükselen trendler arasına giriyor. Metaverse, kullanıcıların özelleştirilebilir avatarlar aracılığıyla birbirleriyle etkileşime girebilecekleri ve dijital etrafların keşfedilip paylaşıldığı, sanal bir platform yaratmayı hedefliyor.
Ancak 3D tasarım, sadece Metaverse gibi büyük ölçekli projelerle hudutlu kalmıyor. Bir Hayli UI/UX tasarımcısı, derinlik, doku ve etkileşim ilave etmek için tasarımlarına 3D öğeler katıyor. Misalin, 3D semboller ve animasyonlar daha alaka çekici ve devingen bir kullanıcı tecrübeyi oluşturabilirken, 3D ürün görselleştirmeleri alıcıların bir ürünü satın almadan evvel daha iyi görselleştirmesine dayanakçı olabiliyor.
2. Parlak Renkler ve Gradyan
Giderek kalabalıklaşan bir dijital etrafta, parlak renkler ve gradyanlar kullanmak, bir markanın veya ürünşan rakiplerinden sıyrılmasına dayanakçı olabiliyor. Grafik tasarımda ve dijital medyada, gradyanlar genellikle bir derinlik, doku ve görsel alaka duygusu yaratmak için kullanılıyor. Neşe ve mutluluk gibi pozitif duygularla ilişkilendirilen sarı ve turuncu gibi canlı renkler, görsel olarak çekici bir kullanıcı tecrübeyi oluşturmaya dayanakçı oluyor.
Parlak renkler, eşsiz bir marka kimliği oluşturmak için tesirli bir yol olabiliyor. Ancak renk tercihlerinin markanın bedelleri ve şahsiyeti ile geçimli olmasını sağlamak ehemmiyet taşıyor. Bu sebeple her türlü tasarım için uygun olmayabiliyor. Bir renk şemasına karar verilmeden evvel, hedef kitlede yaratılmak istenen emeli ve duyguları göz önünde bulundurmak tesir sağlıyor.
3. Minimalizm
3D ve parlak renkler yükselişteyken, “less is more”un az, çoktur modası sürüyor ve yakın gelecekte de süreceği düşünülüyor. Minimalizmin emeli, afaki olan her şeyi ortadan kaldırmak ve onu oluşturan temel öğelere odaklanmaktır. Minimalizmden faydalanacak tasarımcıların, afaki özellikleri veya ögeleri kaldırması, kumpası ve tipografiyi kolaylaştırması ve nötr veya hudutlu bir renk paleti kullanması gerekiyor. Arayüz ne kadar kolay ve anlaşılır olursa, kullanıcılar için o kadar tatmin edici oluyor.
Bir tasarımcı için aktüel tasarım trendlerini takip etmek ehemmiyetli ancak son olarak kullanıcı merkezli ve hedef kitlenin özel lüzum ve temennilerini karşılayan tasarımlar oluşturmak en tesirli yöntem oluyor. Kullanılabilirlik ve ulaşılabilirlik mevzularına odaklanırken aynı zamanda aktüeli tutan tasarımlar yapıldığında kalıcılığı çoğalıyor.
Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı