Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fiziksel Tıp ve Rehabilitasyon Anabilimi Dalı ve Romatem Sağlık Grubu iş birliğinde tertip edilen Beynelmilel Robotik Rehabilitasyon Sempozyumu, 6 Mayıs Cumartesi günü, saat 10.00-16.00 arasında, 20 Mayıs Amfisinde fizik rehabilitasyon ve rehabilitasyon uzmanlarını bir araya getiriyor.
Günümüzde giderek artan miktarda çağdaş tıbbın bir parçası haline gelen robotik teknolojiler, olağan fizik rehabilitasyon ve rehabilitasyon usulleri ile beraber kullanıldığında çok daha kısa zamanda, aktif ve süratli geri dönüşler sağlıyor. Ege Üniversitesi Tıp Fakültesi Fizik Rehabilitasyon ve Rehabilitasyon Anabilim Dalı ve Romatem Sağlık Grubu ’nun iş birliğinde hibrit olarak tertip edilen “Robotik Rehabilitasyon” başlıklı sempozyum, yurt dışından ve yurt içinden alanında uzman fiziksel tıp ve rehabilitasyon doktorlarını bir araya getirecek.
“Robotlar ve Tele Tıp çığır açtı”
Sempozyum Başkanı, Ege Tıp Fakültesi FTR Anabilim Dalı Başkanı Prof. Dr. Yeşim Kirazlı, robotların ve tele tıbbın rehabilitasyon alanlarında çığır açtığının altını çizerek, “Rehabilitasyon bir çocuk veya yetişkinin günlük yaşam etkinliklerinde olası olduğunca bağımsız olmasını sağlar ve ailesinin bakımı gibi anlamlı yaşam rollerine, eğitim ve iş yaşamına, sosyal etkinliklere katılımını basitleştirir. Tüm dünyada rehabilitasyondan fayda görebilecek sağlık meselelerine sahip 2.4 milyar birey bulunuyor. Tüm dünyada popülasyonun sağlık vaziyetlerindeki farklılıklara bağlı olarak rehabilitasyon ihtiyacının giderek çoğalacağı varsayım ediliyor. Herkesin yaşamının bir yarıyılında rehabilitasyon lüzumu olabilir. Bir kaza geçirebilir, hastalanabilir, operasyon olabilir ya da yalnızca ihtiyarlamaya bağlı olarak işlevlerimizde kayıplar yaşayabiliriz. Reelinde rehabilitasyon yalnızca yaşam niteliğini yükseltmez, hastalıklara bağlı karmaşıklıkları da yasaklayarak yaşam müddetini uzatır. İnme, omurilik yaralanmaları, serebral palsi gibi nörolojik hastalıklarda, ortopedik sebepli yürüme bozuklukları ve daha bir hayli meselede ananesel fizik rehabilitasyon ve rehabilitasyon usulleri ile çok galibiyetli neticeler alıyoruz. Ancak günümüzde çoğalarak çağdaş tıbbın bir parçası haline robotik teknolojiler, olağan fizik rehabilitasyon ve rehabilitasyon usulleri ile beraber kullanıldığında çok daha süratli, aktif ve iyileşme neticeleri almamızı olası kılıyor. Robotik teknolojilerle alakalı büyümeleri ve kullanım alanlarını, bu sempozyumda beraber tartışacak ve paylaşacağız” dedi.
Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı