Hello Space'in ilk test cep uydusu 'İstanbul' SpaceX Transporter-8 ile uzaya fırlatıldı

PAYLAŞ
Hello Space'in ilk test cep uydusu 'İstanbul' SpaceX Transporter-8 ile uzaya fırlatıldı
  • 0
  • 0
  • 4 dakika da oku
  • +
  • -

Türkiye ’nin ilk, dünyanın 3. ticari cep uydu teşebbüsü Hello Space, uzayda ekip-uydu ağı kurma niyetinde ilerlemeye devam ediyor. Hello Space, cep uyduları pocketqube ile dünyanın her yerinden uçtan uca IoT bilgi hizmeti sunmaya hazırlanıyor. 

Hello Space ’in ‘İstanbul ’ isimli  ilk test cep uydusu, SpaceX ’in Transporter-8 misyonu ile sevk edilen tek Türk uydusu olarak 13 Haziran 2023 ’te uzaya fırlatıldı. 

Mayıs 2022 ’de kurulan uydu teknolojileri teşebbüsü Hello Space, yalnızca 1 yılda, dünyanın en yeni ve en minik uydu standardında cep uydusu üretip uzaya fırlatarak dünya çapında görülmemiş bir sürate imzalaydı.

Türkiye ’nin ilk ve dünyanın üçüncü ticari cep uydu teşebbüsü olan Hello Space, uzayda kuracağı cep uydusu ekip uydu ağı ile kesintisiz, uçtan uca IoT bilgi hizmeti sunmaya hazırlanıyor. Hello Space ’in ilk test cep uydusu ‘İstanbul ’, SpaceX Transporter-8 misyonunda uzaya fırlatılan tek Türk uydusu oldu. Dünyanın en yeni ve en minik uydu standardı olan cep uydusu pocketqube standardında, 5cm x 5cm x 5cm ’lik miktarla üretilen İstanbul cep uydusu, bir avuca sığabilen ilk Türk uydusu olarak dikkat topluyor. Yazılımı ve donanımı Türkiye ’de yapılan İstanbul, Ankara Üniversitesi Kreiken Gözlem Evi ’nde yer alan Hello Space yer istasyonundan takip edilecek.

Yalnızca 1 yılda yazılım ve  teçhizat imali bitirildi, uzaya fırlatıldı

Hello Space, 2022 senesinin Mayıs ayında bir uydu teknolojileri teşebbüsü olarak heyetti. Kuruluşundan 13 ay sonra, dünya için tertemiz bir teknoloji olan cep uydu teknolojisinde ilk test uydusu İstanbul ’un yazılım ve teçhizat üretimini Türkiye ’de bitirdi. Istanbul, Transporter-8 misyonuyla Kaliforniya ’dan SpaceX ’e ait Falcon9 roketi ile uzaya fırlatıldı. İmal sürecine paralel olarak ekip-uydu ağı idare ve hakimiyet merkezi olarak konumlanan Hello Space Yer İstasyonu, Ankara ’da Ankara Üniversitesi Kreiken Gözlem Evi ’nde faaliyete geçti. 

Hello Space Kurucu Ortağı ve CEO ’su Muzaffer Duysal; “Bir uydunun imal ve uzaya gönderim süresi vasati 2-2.5 yılı bulurken, tertemiz bir teknoloji olan cep uydusu teknolojilerindeki bilgi birikimimiz ve ekibimizin gücüyle bu müddeti 1 yıl gibi dünya çapında görülmemiş bir zamana indirdik. Kısa zamanda kuracağımız ekip-uydu ağıyla, bugün bilgi takibi güç olan ummanlar, kurak araziler dahil dünyanın her yerinden lojistik, tarım, imal gibi sektörlerde uçtan uca, kesintisiz darbant bilgi hizmeti sunan evrensel bir teşebbüs haline gelmeyi amaçlıyoruz. İstanbul, teşebbüsümüzün ilk uydusu, fırlatılışı için çok coşkuluyuz” dedi. 

Nesnelerin internetine IoT uydu içermesi geliyor 

Hello Space, son derece gelişmiş dar bant bilgi bağlantıyı teknolojisi sayesinde, uzaydan dünya çapında kapsama sağlayarak, denizcilik, tarım, lojistik, enerji ve imalat sanayilerinde, kesintisiz ve emin bilgi hizmet sunacak. Mevcut teknolojilerle kapsama alanı dışında kalan, insan yoğunluğu az olan uzak bölgeler ve ummanlarda bile nesnelerin interneti IoT hizmeti sunabilecek olan Hello Space, misalin ummanlardaki konteynerlerden lokasyon, kapsanamayan tarım arazilerinden nem, ısı gibi bilgileri, uydu teknolojileri aracılığıyla uçtan uca sürekli ve doğru sunarak iş ortaklarının bereketliliğini artırabilecek. 

Adı da uzaya sevk edildi

Hello Space takımı özel bir yazılımla, çalışma dostlarının adlarını test uydusu “İstanbul”un içerisine yerleştirdi. İstanbul ile beraber, çalışanların adları da uzayda yerini alacak.

İstanbul ’dan sonra 4 uydu daha yolda

Uydu teşebbüsü Hello Space, uzaya yollamayı tasarladığı cep uydular ile bir ekip-uydu ağı oluşturacak. Ekip-uydu ağı amacının ilk test uydusu İstanbul ’un uzaya sevk edilmesinin ardından, Hello Space 4 yeni test uydusu gönderimine hazırlanıyor. Hello Space, öteki 4 test uydusunu ise Ekim ayında uzaya yollamayı tasarlıyor. 

 

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı