Kaspersky uzmanları, internet kullanıcılarının bugünlerde inandıkları dijital hurafeleri çözümleydi ve bu inançların bahaneleri olup olmadığını inceledi. Türkiye ’den ankete katıların %87 ’si, yabancılarla telefonda konuşmalarının kaydolunabileceğine ve hesaplarından para çalmak için kullanılabileceğine inanıyor.
“Kaspersky Dijital Hurafeler Araştırması” neticelerine göre, en yaygın hurafenin yabancılarla telefonda konuşurken “Evet” veya “Hayır” dememek olduğu karşımıza çıkıyor. Türkiye ’den ankete katılan katılımcıların %87 ’si, konuşmaların kaydolunabileceğine ve bankacılık hesaplarından para çalmak için kullanılabileceğine inanıyor.
Ankete katılanların%85 ’inin inandığı bir başka yaygın kusur ise bir web sitesinin HTTPS protokolünün hakikatliğini garanti etmesi. HTTPS sertifikası, şahsi bilgilere web sitesinin dışından ulaşılamayacağı anlamına geliyor ancak bu bilgiler bir kimlik avı kaynağıysa sitenin kendisi tarafından da çalınabiliyor.
Katılımcıların yarısından aşırısı %56, bir uslu telefondaki tüm bilgileri fabrika ayarlarına geri döndürerek silmenin olası olduğuna inanıyor. Hakikatte, bilgiler genellikle fabrika ayarlarına sıfırlandıktan ve şekillendirildikten sonra kurtarılabiliyor. Aygıtlardaki depolama alanının özellikleri, bilgilerin sadece üzerine yazılması gidişatında silindiği anlamına geliyor; bu, sıfırlama sırasına reelleşmiyor.
Türkiye ’deki katılımcıların %62 ’si, aygıt internete bağlı değilse, makûs emelli yazılım bulaşmasının olanaksız olduğunu düşünüyor. Bir flash sürücü veya başka bir çıkarılabilir disk kullanarak, İnternete bağlı olmadan da aygıta virüs bulaştırılabiliyor.
Ankete katılan beş kullanıcıdan dördü %85, tarayıcıdaki “Saklı” modun internette bütün anonimlik sağladığını düşünüyor. Ancak “Saklı” modu salt saklılığı garanti etmiyor. Bu modda, tarayıcı ziyaret edilen web sitelerinin geçmişini, çerezleri, indirme geçmişini ve bütün anonimliğe denk olmayan yetkilendirme bilgilerini kaydolamıyor.
“Dijital hurafelerle savaşıyoruz”
Kaspersky Türkiye Genel Müdürü Prensibim Özar araştırmaya ait olarak şunları belirtiyor: “Dijital hurafeler, genellikle teknolojinin karışıklığı veya bilinmeyenlikleriyle ilişkilendirilen evhamların bir neticeyi olarak ortaya çıkıyor. Teknoloji ve dijital dünya hakkında bilgilenmek ve asıllıkla geçimli bir biçimde düşünmek ehemmiyetli. 25 seneyi aşkın tehditleler olduğu gibi aynı zamanda dijital hurafelerle de savaşıyoruz. Anketimize katılan kullanıcıların üçte birinden aşırısının hala kaktüs nebatlarının bir monitörden dağılan hasarlı olabilecek ışınımı emdiğine inandığını görebiliyoruz. Bu sebeple, dijital okuryazarlığı kesintisiz olarak geliştirmek ve güvenlik çözümleri kullanmanın ehemmiyetli olduğunu düşünüyoruz.”
Muhtelif siber tehditlere karşı korunmak için Kaspersky uzmanları alttaki ipuçlarını öneriyor:
Sosyal ağlarda ve popüler platformlarda saklılık ayarlarına dikkat edin. Tüm hesaplarınız için güçlü ve eşsiz parolalar kullanın değişik harfler, rakamlar ve özel kişilikler kapsayan en az 12 kişilik, bunları parola idareyicilerinde gizleyin. Buna izin veren hizmetlerde, iki etmenli yetkilendirmeyi ayarlayın. Uygulamaları sadece resmi mağazalardan indirin ve aygıtta hangi programların yüklü olduğunu periyodik olarak hakimiyet edin. Postadaki, anlık iletileşme programlarındaki veya sosyal ağlardaki kuşkulu iletişimleri takip etmeyin dostlar tarafından sevk edilmiş olsalar dahi. Şahsi veya ödeme bilgilerinizi girmeden evvel adres çubuğundaki sitenin ismini dikkatlice hakimiyet edin. Mitlere inanmayın ve dijital okuryazarlığınızı kesintisiz olarak geliştirin ve bilgilerinizin güvenliği mevzusunda kaygılanmamak için, mobil aygıtlar da dahil olmak üzere tüm makinelere emin bir güvenlik çözümü yükleyin.
Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı