Kaspersky uzmanları ses odaklı sahtekarlıkların nasıl tespit edileceğini paylaştı: “Duyduklarınıza inanmayın!”

PAYLAŞ
Kaspersky uzmanları ses odaklı sahtekarlıkların nasıl tespit edileceğini paylaştı: “Duyduklarınıza inanmayın!”
  • 0
  • 0
  • 3 dakika da oku
  • +
  • -

Kaspersky uzmanları, deepfake usulüyle hazırlanmış sesleri ayırt etme mevzusundaki bilgilerini paylaştı. “Derin bilme” ve “sahte” sözcüklerinin sentezinden oluşan suni akıl odaklı deepfake sahtecilik usulleri son birkaç yıldır süratli bir biçimde yaygınlaşıyor. Bu teknikte makine öğrenimi teknikleri görüntü, video ve ses içeriğinin alaka çekici sahte misallerini oluşturmak için kullanılıyor. Bir sesin sahte mi yoksa reel bir insana mı ait olduğunu tanımlamak için konuşmanın tınısına, stiline ve tonlamasına dikkat etmek gerekiyor. Misalin deepfake usulü ile oluşturulmuş sahte bir ses, natürel olmayan bir tekdüzeliğe sahip olacaktır. Dikkat edilmesi gereken bir değişik özellik de sesin niteliğidir. Bu sebeple bir sesli iletiyi veya aramayı dinlerken, anlamsız sözcüklere ve tuhaf seslere kuşkuyla yanaşılmalıdır.

Deepfake teknolojisi kendi başına hasarsız olsa da, dolandırıcıların elinde kandırma, karalama ve dezenformasyon için fırsatlar sunan riskli bir vasıta haline gelebiliyor. Neyse ki bugüne dek ses sahteleri kapsayan rastgele bir kitlesel dolandırıcılık hadisesi yaşanmadı. Ancak ses odaklı deepfake misallerini kapsayan birkaç yüksek profilli dolandırıcılık hadisesi yaşandı. Dolandırıcılar 2019 ’da bu teknolojiyi İngiltere merkezli bir enerji işletmesini dolandırmak için kullandı. Yapılan bir telefon görüşmesinde dolandırıcı, şirketin Alman ana firmasının genel müdürü gibi davranarak belli bir tedarikçi işletmenin hesabına acilen 220 bin Euro transfer edilmesini arz etti. Bir sene sonra, 2020 ’de, dolandırıcılar bir Japon işletmesinden 35 milyon dolara varan parayı çalmak için deepfake kullandı.

Kaspersky Kıdemli Bilgi Bilimcisi Dmitry Anikin, şunları söyledi: “Şu anda yüksek nitelikli deepfake teknolojisi yaygın kullanıma sarih değil. Ancak gelecekte bu teknoloji hürce kullanılabilir hale gelebilir ve bu da söz mevzusu dolandırıcılık misallerinin rakamının çoğalmasına yol açabilir. Büyük ihtimalle saldırganlar reel zamanlı sesler üretmeye çalışacaklardır. Böylece misalin birinin akrabasının kimliğine bürünebilir ve para koparabilir. Böyle bir senaryo şimdilik reelci değil. Yüksek nitelikli deepfake misalleri oluşturmak çok fazla kaynak gerektiriyor. Ancak düşük nitelikli bir ses sahtesi yapmak daha az kaynak gerektirir ve dolandırıcılar bu yola müracaat etebilir. Yukarıyada bahsettiğimiz ipuçları, böyle bir sahtekarlığı tespit etmenize destekçi olabilir.”

Kaspersky uzmanları kendinizi deepfake ’lerden korunmak için şunları öneriyor:

Kuşkulu aramalara dikkat edin. Düşük ses niteliği, natürel olmayan ve tekdüze ses, anlaşılmaz konuşma biçimi ve yabancı hengameyi bir ihtar olarak alın. Duygularınıza göre karar vermeyin. Bilgilerinizi kimseyle paylaşmayın ve karşınızdaki ses ikna edici olsa dahi para transferi yapmayın. Böyle bir vaziyette aramayı sonlandırmak ve alınan bilgileri birkaç ayrı kaynak üzerinden iki defa hakimiyet etmek daha iyidir. Aygıtlarınızda Kaspersky Premium gibi emin güvenlik çözümleri kullanın. Bu aygıtlarınızın kullanımını daha da tehlikesiz hale getirecektir.

 

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı