Kaspersky tarafından yapılan Dijital Hurafeler isimli yeni bir ankete göre, Türkiye ’deki katılımcıların %28 ’i internette kendileri hakkında hangi bilgilerin kamuya sarih olarak bulunabileceğini bilmiyor.
Kaspersky tarafından yapılan anket, kendi şahsi bilgilerinin çevrimiçi etrafta mevcut olduğunun farkında olan bazı şahısların bunları webden tamamen kaldırmayı sınadığını da gösteriyor. Ancak Türkiye ’den katılanların %59 ’u bu mevzuda rastgele bir eylemde bulunmamış, %16 ’sı kendileriyle alakalı bilgileri internetten kaldırmanın ihtimalsiz olduğunu düşünüyor ve her beş şahıstan biri %19 bunu nasıl yapacağını öğrenmiyor.
Türkiye ’deki katılımcılar arasında internette kendileriyle alakalı hangi bilgilerin kamuya sarih olduğunu öğrenenlere göre en sık gündeme gelen bilgi cinsleri arasında adlar %71, özel resimler %74 ve e-posta adresleri yer alıyor %47. Ayrıca, bazı bireyler telefon numaralarının %45, iş veya mektep adreslerinin %47 ve ikamet adreslerinin %53 internette sarih bir biçimde görünmesine izin veriyor.
Bununla beraber, şahsi bilgilerin bilgi ihlalleri ve işletmeler tarafındaki bilgi sızıntıları sebebiyle çevrimiçi etrafta sarih hale gelmesi de muhtemel. Türkiye ’deki katılımcıların neredeyse yarısı %49 böyle bir olasılıktan kaygı dinliyor ve başlarının tasaya girebileceğine inanıyor. %12 ’si ise yalnızca banka kartı bilgilerinin olası sızıntısından kaygı dinlediklerini belirtiyor. Neredeyse her dört katılımcıdan biri %23 bu mevzuda hiçbir kaygı dinlemiyor ve şahsi bilgilerinin hasar vermek için kullanılamayacağına inanıyor.
Kaspersky Türkiye Genel Müdürü Prensibim Özar, şunları söylüyor: “Sızdırılan ya da çalınan bilgilerin siber kabahatliler tarafından dolandırıcılık emelli kullanılma olasılığına karşın, ne yazık ki kullanıcılar şahsi bilgilerin korunmasını genellikle hafife alıyor. Bu bilgiler satılabilir, şahsi hesapları hacklemek ya da kimlik hırsızlığı yapmak için kullanabilirler. Bununla beraber, anketimize göre, katılımcıların %43 ’ü pasaport ve öteki saklı dokümanların taramalarını anlık iletileşme programları ve sosyal ağlardaki yazışmalarda yakalıyor. Bunu yapmanızı önermiyoruz. Belirli şartlar altında saldırganlar bu cins bilgileri ele geçirebilir. Bu mevzuda şu kolay kural usunuzda olsun: Değişiklerinin hakkınızda neler bilebileceğini hakimiyet etmek için, İnternet arama çubuğuna isminizi soyadınızı yazın ve neticeleri tahlil edin.”
Kaspersky, şahsi bilgilerinizin doğru biçimde korunduğundan emin olmak için alttaki güvenlik ipuçlarını takip etmenizi öneriyor:
Saklı bilgilerinizi telefon numarası, pasaport taraması vb. yazışmalar da dahil olmak üzere sosyal ağlarda gizlemeyin veya yayınlamayın. Saklı bilgileri şifrelenmiş şekilde, şifreli bir arşiv içinde paylaşın. Hesaplarınızın iyi korunduğundan emin olun. Her hizmet için güçlü ve eşsiz şifreler kullanın değişik büyüklükteki harfler, rakamlar ve özel şahsiyetler kapsayan, en az 12 kişilik uzunluğunda olsun. Bunları şifre idareyicilerinde gizleyin. Uygun hizmetlerde iki safhalı doğrulama ve Kaspersky Premium gibi emin bir güvenlik çözümü kullanın. Bunlar çalınan şahsi veya finansal bilgilerinizin kimlik avcılarının eline geçmesini ve mağdur olmanızı önleyecektir.
Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı