Pazar Yerinde Başarının Altın Anahtarı: Marketing Yap, Ürününü Doğru Tanıt, Yorumlara Cevapla

PAYLAŞ
Pazar Yerinde Başarının Altın Anahtarı: Marketing Yap, Ürününü Doğru Tanıt, Yorumlara Cevapla
  • 0
  • 0
  • 8 dakika da oku
  • +
  • -

Alışverişin yüzde 86 ’sı online alanda reelleşirken pazar yeri yönetimi hiç olmadığı kadar ehemmiyetli hale geldi. Digital Exchange Pazar Yeri İdare Takımı markalara “Evvel marketing ile başlayın, ardından ürünü iyi kataloglayın, yorumları idareyin ve lojistikteki meseleleri çözün” derken Digital Exchange ’in CEO ’su Emrah Pamuk, “E-ticaret ve e-ihracatta zaferin altın anahtarını tutmak birkaç altın kurala uymakla olası. Pazar yerine doğru ürünü koyup, kendini iyi anlatan markalar milyon dolarlık ciroların kapısını bu anahtarla açıyor” değerlendirmesinde bulundu. 

 

Bugün markaların ürünlerini, hizmetlerini tanıttıkları ve satışını yaptıkları yerlerin başında sosyal medya geliyor. Facebook, TikTok, Instagram, Twitter, YouTube, LinkedIn, VK, Snapchat ve öteki sosyal medya mecraları 4.5 milyar kullanıcı barajını aşmanın yanında seyyarenin en büyük pazar yeri konumunda. Sevdiğiniz bir ürünşan üzerindeki linke tıklayarak pazar yerine erişip, alışverişinizi bitirmeniz bir iki ufak harekete bakıyor. Bunun yanında Amazon başta olmak üzere Alibaba, eBay, Flipkart, JingDong gibi beynelmilel Hepsiburada, Trendyol, N11.com, Çiçeksepeti ve Morhipo gibi yerli bir hayli pazar yeri bulunuyor. Hem e-ihracat yapmak isteyenler hem de e-ticarette galibiyet kazanmayı tasarlayan markalar başta marketing tüketmeleri olmak üzere pazar yeri galibiyetlerini artırmak için büyük bütçeler, zaman ve insan kaynağı tüketiyor. Peki, bir pazar yerini rejisörün altın kural dizisi nedir? Markalar hangi noktalara dikkat ederse pazar yerleri için ehemmiyetli bir galibiyet sağlayabilir. 120 ’yi aşkın ülkede Influencer, sosyal medya ve affiliate marketing ’in dışında markaların pazar yeri idaresini de üstlenerek bu alanda çok ehemmiyetli bir deneyime kavuşan Digital Exchange ’in uzman takımı, markalara pazar yerleri mevzusunda servet bedelinde tekliflerde bulundu. 

Pazar Yerine Çağrı İçin Doğru Marketing 

Dünya her geçen gün daha da dijitalleşirken, tüm alışveriş alışkanlıkları da buna göre değişiyor. Artık market alışverişinden bahçe mobilyasına, ev boyasından tatil çadırına kadar usunuza gelebilecek her türlü ürünü internetten satın alıyoruz. Pazar yerlerinden alışveriş yapma alışkanlığının toplam harcayıcının yüzde 86 ’sı tarafından asıllaştırıldığını anımsatan Digital Exchange Pazar Yeri İdare Takımı, markaların işe ilk olarak marketing ile başlaması gerektiğini söyledi. Pazar yerlerindeki alışveriş alışkanlığının yüksekliği kadar rekabetin de oldukça fazla olduğunu belirten Digital Exchange Pazar Yeri İdare Takımı, şu bilgileri verdi, “Pazar yeri yönetimi bir tamlık talep eder. İş marketing yapmakla başlar. Marketing ’i şirketin adını duyurmak, haysiyetini artırmak, öğrenilirliğini katlamak, ürünü tanıtmak emeliyle yapabilirsiniz. Birden fazla emelle tek kampanya da tertip edilebilir. Ama genellikle markalar tükettikleri tanıtım bütçesinin satışa dönüşmesini ister. Harcayıcıyı pazar yerine çağıracak kampanyalara imza atılır. Bu demek oluyor ki marketing yaparken emel şayet ürünü satmak ise o zaman pazar yerine davetin sarih ve anlaşılır biçimde olduğu, bunun hiçbir teknik arıza, mesele yaşanmadan basitçe tecrübelenebildiği bir marketing faaliyeti seçilmelidir. O sebeple de pazarlama için firma içi profesyonellerle değil pazarlama mevzusunda uzman takımlarla çalışılmalıdır.”

Influencer ’ı Tanımla, Kampanyanı Kumpasla

Bu pazarlama faaliyetine dair ipuçlarını paylaşan Digital Exchange takımı şu listeyi verdi: 

Hedef kitle tanımlanmalı. Hedef kitleye uygun Influencer seçilmeli. Influencer ile bütçe çalışması doğru yapılmalı. En ideal olanı ürünşan satışından emin bir hisse verilmesine dönük performansa dayalı ödeme çalışması reelleştirilmeli. Ürünşan hizmetin satıldığı pazar yeri yeniden bu ürün ve hizmete uygun biçimde tanımlanmalı. Sosyal medya mecralarının tümü aynı ürün için geçerli olmayabilir, o sebeple markalar gençlerin daha çok TikTok ve Instagram ’da, orta yaş ve üzerinin Facebook ile YouTube ’da olduğunu öğrenmeli. Kampanya saatlerini de hedef kitlenin sisteme girişinin yoğun olduğu zamanlarda seçmeli.  Pazar yerindeki alışveriş tecrübesine ait marketing faaliyeti yapılmalı böylece satıştan, ürünşan kullanımına ve gerekirse iadeye kadar tüm safhalar harcayıcıyla paylaşılmalı.

Ürünü Net ve En İyi Biçimde Anlatan Kazanır

Marketing safhasından sonra pazar yerine çekilen harcayıcıyla alakalı bir hayli adımın atılması gerektiğini bildiren Digital Exchange Pazar Yeri İdare Takımı, şöyle konuştu: “Harcayıcıyı marketing faaliyetiyle pazar yerine sürükleyen markaların ödev listeleri hayli şişkindir. Zira pazar yerinde bugün internet alışverişinin ilk ortaya çıktığı 2000 ’li senelerin başındaki harcayıcı kitlesi değil şuurlu bir topluluk bulunuyor. Öncelikle sizin markanızdan alışveriş yapma kararını verirken kesinlikle 2 adet ürün videosu izliyor, birkaç Influencer ’ın kampanyasını takip ediyor ve son olarak pazaryerine erişiyor. Bu sebeple de markalar pazar yerlerinde ürünlerinin;

Net ve kısa ifadelerle ürün açıklamasını yazmalı. Profesyoneller tarafından reelleştirilmiş resimlerini ve videolarını yayınlamalı. Ürünşan özelliklerine ait dünya standartlarındaki tüm unsurları sıralamalı. Bunları bir kullanım rehberi hazırlar gibi her safhada görseller ile desteklemeli.

Bu safhaların her biri profesyonel bir takım çalışmasını lüzumlu kılar. Ürünşan açıklamasının yazılması için kesinlikle marketing eğitimi ve bilgisi olan bir metin yazarı ile çalışılmalıdır. 

Ürün video ve görselleri oluşturulurken görünürlüğü ön tasarıya almanın dışında ürüne ait doğru bilgiyi sağlayacak, hatta rafta harcayıcının analiz süreçlerini birebir yaşatacak netlik ve nesnellikte çalışmalar yapılmalıdır. Pazaryerindeki ürünşan muadilleri ve eşleriyle birbirinden parçalayan istikametleri hem yazı hem de görüntü kullanılarak profesyonelce belirtilmelidir.”

Yorumları İdaremeyi Unutmayın 

Pazar yerinde yorum idarenin ayrı bir profesyonel gayret gerektirdiğini belirten Digital Exchange takımı, “Yorumlar ürünşan ve satıcının sanki mukadderatını tanımlayan, doğrudan harcayıcı tecrübesine sabreden öznel görüşlerden oluşur. Burada pozitif ve negatif yorumlar bir arada bulunur. Alıcı memnuniyetini üst seviyede yakalamanın yollarından biri de yorumlardaki şikayet, dilek ve teklifleri en süratli biçimde cevaplama, harcayıcıya özel olduğunu sezdirmektir. Bu yapıldığı takdirde, Pazar yeri idaresinde ehemmiyetli bir safha daha kat edilmiş olur” bilgisini verdi. 

Lojistik de Marketing Kadar Ehemmiyetlidir

Digital Exchange CEO ’su Emrah Pamuk, pazar yeri idaresinde marketing, ürün tanıtımı ve duyuruyu ile beraber işin bitmediğini andırdırarak, “Günümüzde lojistik ve satış sonrası hizmetler de Pazar Yeri Yönetimi alanına dahil oluyor” dedi. Satılan ürünşan zamanında ve beceriksizsiz olarak eriştirilmesini sağlayacak bir kargo ağının kurulması gerektiğini belirten Pamuk, aynı zamanda iadeler mevzusunda da faturalandırma operasyonlarının bütün ve beceriksizsiz yerine getirilmesinin profesyonel bir pazar yeri yönetimi unsuru olduğunu belirtti. 

Rakibini Tahlil Eden Kârlı Çıkar

Online mecralarda pazar yeri açan ya da açmayı düşünen markaların e-ticaret ile e-ihracattan ehemmiyetli bir hisse elde etmek istediğinin altını çizen Emrah Pamuk, “Pazar yeri açma kararını verdiniz. Marketing yaptınız, pazar yerine ait profesyonel tüm hazırlığınızı da hakikatleştirdiniz. Gizeme geldi harcayıcıyla buluşmaya. Markalar öğrenmeli ki mutlu harcayıcı tecrübeyi, birden fazla alıcının sizi seçmesini sağlayacaktır. Bu sebeple rakip incelemenizi iyi reelleştirin. Rakibinizin çok iyi kampanyası olabilir ama pazar yeri idaresini makûs yapıyorsa, oradan gelen harcayıcıyı sizin almanız gerekir. Görüldüğü üzere e-ticaret ve e-ihracata ait bir hayli ayak bulunuyor. Bunları beceriksizsiz yerine getirmek de profesyonel takımlarla olası. Tecrübelerimiz gösteriyor ki pazar yeri idaresini tüm bu pazarlama unsurlarıyla geçim içinde yürüten markalar ehemmiyetli kazançlar elde ediyor ve kısa vakitte sihrime sağlıyor. E-ticaret ve e-ihracatta zaferin altın anahtarını tutmak birkaç altın kurala uymakla olası. Pazar yerine doğru ürünü koyup, kendini iyi anlatan markalar milyon dolarlık ciroların kapısını bu anahtarla açıyor” dedi. 

 

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı