Teknoloji Sektörü Zaman İçerisinde Kendini Yeniledi ve Farklı İhtiyaçlar, Farklı Branşlar Doğurdu

PAYLAŞ
Teknoloji Sektörü Zaman İçerisinde Kendini Yeniledi ve Farklı İhtiyaçlar, Farklı Branşlar Doğurdu
  • 0
  • 0
  • 6 dakika da oku
  • +
  • -

Yükseköğretim Müesseseleri İmtihanı YKS neticeleri açıklandı, şimdi seçim zamanı! Bu sene üniversitelerde 1 milyon 111 bin kontenjan bulunuyor ve adaylar 8 Ağustos ’a kadar gelecekleri için tercih yapma maratonuna giriyor.

Şahsi ve profesyonel hayatın üzerinde kalıcı bir tesire sahip olan üniversite tercihinde bir hayli kriter öne çıkıyor. Üniversite ve bölüm seçmek gibi iki ayrı dinci değerlendiren adaylar; üniversite seçerken büyüklük, yer, maliyet, akademik nitelik, yerleşke güvenliği, yan dal imkânları, sosyal imkânlar gibi unsurlara odaklanırken, bölüm seçerken alaka, beceri, değerler ve istihdam oranı gibi kriterleri dikkate alıyor.  Ülkemizde iş tercihindeki en büyük önceliğin “istihdam oranı” olduğu da düşünülürse karşımıza “geleceğin işleri” ismiyle bir hayli teklif çıkıyor ve bu işler teknoloji sektörü üzerinde yoğunlaşıyor.

Son surat sene içerisinde yaşanan teknolojik büyümeler bir hayli yeni iş çıkardı ve gelecekte de sabrederek çoğalacak bu teknoloji devrimi, değişik bir hayli istihdam alanı sağlayacak. Bu sene üniversite eğitimine başlayacak bir gencin vasati 4-5 sene içerisinde iş eforuna katılım sağlayacağı düşünüldüğünde adaylar, teknoloji sektörüyle alakalı işlere yoğun alaka gösteriyor. Teknoloji sektörüne yoğunlaşan adaylar için yarının fotoğrafını azıcık daha netleştirmek gerekiyor ve bu sektörlerdeki istihdam kriterlerini de konuşmak doğru seçim yapılması için büyük ehemmiyet taşıyor. Mevzuyla alakalı beynelmilel alandaki 22 firmasıyla, teknoloji odaklı bir hayli sektörde çözümler üreten Sarih Holding ’in İnsan Kaynakları Direktörü Arzu Şafak “Teknoloji, kendi içindeki gelişim ve devinimini sürdürüp, yaşamımızın akışını değiştirirken bir yandan da yeni iş kolları ve işlerin ortaya çıkmasını sağlayarak, iş yaşamımızın da tanımlayıcısı olarak konumlandı. Bugün yaşanan teknoloji devriminin ivmesini sürdüreceği ve her geçen gün sabrederek çoğalacağı ön görüsünden hareketle, gelecekteki işlerin teknoloji sektörü çevresinde şekillenmesi kaçınılmaz görünüyor. Sarih Holding olarak çeyrek yüzyıla yakın müddettir 6 değişik sektörde yenilikçi çözümler üretiyor ve her işimizde teknoloji odaklı olduğumuzun altını çiziyoruz. İnşaattan telekomünikasyon ve bilişim teknolojilerine, korunma ve havacılık sanayiinden sağlık sektörüne kadar birbirinden değişik alanlarda ürettiğimiz her işte teknoloji odaklıyız ve istihdam kaynağımızın da çok ciddi bir oranı, teknolojiyle ilişkili dallar üzerine yoğunlaşıyor. Teknoloji sektörü dendiğinde ilk akla gelen mühendislik bilimleri olsa da sektör zaman içerisinde kendini yeniledi ve değişik lüzumlar, değişik dallar doğurdu. Artık teknoloji yalnızca muhakkak mühendislik dalları üzerinden ilerlemiyor ve yeni bölümler, gelişmenin “tanımlayıcı eforu” olarak nitelendiriliyor. Günümüzde suni zihin mühendisliği, bilişim sistemleri mühendisliği, otomasyon mühendisliği, robotik mühendisliği gibi yeni mühendislik dalları öne çıkıyor ayrıca idare bilişim sistemleri, bilişim sistemleri ve teknolojileri ve bilgi güvenliği teknolojisi gibi bölümler de doğrudan teknoloji sektörüne hizmet veriyor. Gelecekte teknoloji sektöründe çalışmak isteyen talebeler için pek çok alternatif öne çıkıyor ve bu da gençlere büyük bir avantaj sunuyor. Zira artık teknoloji sektörü bir hayli farklı alaka alanına ve puan sıralamasına hitap eden bölüm kapsıyor ve bu da yerleşme oranına artı olarak yansıyor.” dedi.

Maharetleri Yetkinliğe Dönüştürmeye İstekli, Aralıksız Gelişim Kasteden Şahıslar Teknoloji Sektöründeki İşleri Seçim Etmeli 

Adayların üniversitede seçeceği bölüm ve üniversitenin ileride yapacakları iş müracaatlarında fark yaratacağının da altını çizen Şafak “Teknoloji sektöründe 2500 ’ü aşkın birey istihdam eden bir holdingin İnsan Kaynakları idareyicisi olarak seçim yapacak adaylara teklifim; üniversite seçimlerinde reelci olunması. Talebeler teknoloji sektörünün getirdiği popülizme kapılmadan kendi alaka alanlarını ve hünerlerini değerlendirmeli. Genel olarak teknoloji sektöründe çalışacak adaylarda; araştırma mahareti, öğrenişsel elastiklik, kritik düşünme, insan yönetimi, raporlama beceriyi, rakamsal idrak, duygusal zihin, süreç geliştirme ve tasarılama gibi yetkinlikler arıyoruz. Bu maharetleri yetkinliğe dönüştürmeye istekli, aralıksız başkalaşım ve gelişime sarih bireylerin teknoloji sektöründe katma değer yarattığını gözlemliyor, insan kaynağımızı bu vizyondaki bireylerden oluşturmaya özen gösteriyoruz.” dedi.

Artık Mühendislerden Yönetişim Yetkinliği de Bekleniyor

Yeni çağda daha öncekinden beri süregelen mühendislik dallarında da temennilerin değiştiğini ifade eden Arzu Şafak “Bugünün teknoloji çağında yapbozun ehemmiyetli bir parçasını oluşturan bilgisayar mühendisliği, elektrik-elektronik mühendisliği gibi bölümler var olan popülaritesini artırmakla kalmıyor, sahip olunması gereken bilgi, marifet ve yetkinlikler de her geçen gün değişikleşiyor. Bu sebeple, iş eforu piyasasında rekabetin çok yoğun olduğu teknoloji sektöründe fark yaratmak isteyen talebelerimizin, iyi bir akademik eğitim almak kadar bilme ve gelişim odaklı olup çok ebatlı yönetişim başka bir deyişle manipülasyon, idareme ve hakimiyet edebilme marifetine de sahip olması gerekiyor. Özetle teknoloji sektörü, temel bilgiler üzerine aralıksız bir inşa sürecini kapsayan zamansız bir yolculuk. Yeniliklere ve aralıksız bilmeye sarih şahıslar teknoloji odaklı bölümleri seçerse iş bulmakta güçlük yaşamayacak ve bir hayli rakibinin de önüne geçecektir. Üniversite yolundaki tüm adaylara galibiyetler dilerim.” dedi.

 

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı