Geçtiğimiz haftalarda hem Türkiye ’nin Arabayı Teşebbüs Grubu TOGG kuralı ön siparişlerini açmış hem de Elon Musk ’ın sahibi olduğu Tesla, Türkiye ’de ön ödemeli satışlara başlamıştı.
Yoğun alakayla karşılanan bu iki büyüme sonrası elektrikli araba sahibi olmak isteyenlerin aracısız bir biçimde ön ödeme yaparak kuraya katılması ya da sipariş vermesi siber dolandırıcıların da alakasını çekti.
Araba sahibi olmak isteyen yurttaşları aldatmak için bir dizi dolandırıcılık usulü uygulandığını belirten Bitdefender Antivirüs ’şan Türkiye distribütörü Laykon Bilişim ’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, ön ödemeli operasyonlarda özellikle sahte internet sitelerinin kullanıldığını söyleyerek resmi iletişimlerden bilgi aldıktan sonra harekât yaptığınızdan emin olun ihtarında bulunuyor.
Geçtiğimiz haftalarda hem Türkiye ’nin Arabayı Teşebbüs Grubu TOGG kuralı ön siparişlerini açmış hem de Elon Musk ’ın sahibi olduğu Tesla, Türkiye ’de ön ödemeli satışlara başlamıştı. TOGG için kuraya katılanların rakamı 200 bini bulurken siber kabahatliler ise ön ödeme gerektiren kura ve ön sipariş sürecinde yurttaşları aldatmak için bir dizi dolandırıcılık usulü uygulamaya başladı. Ön ödemelerin orijinal site yerine kendi hesaplarına yapılması için siber dolandırıcıların, başta sahte internet siteleri olmak üzere SMS, sosyal medya reklamları ve e-postaları kullandığını belirten Bitdefender Antivirüs ’şan Türkiye distribütörü Laykon Bilişim ’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, elektrikli araba almak isteyen yurttaşları siber dolandırıcılıklara karşı uyarıyor.
Markaların Adlarını ve Logolarını Kullanıyorlar
Siber dolandırıcıların gündemi oldukça iyi bir biçimde takip ederek çok iyi rol oynadıklarını ve araba markalarının isimlerinin ve logolarının kullanıldığı sahte SMS ’ler, sosyal medya reklamları, internet siteleri ve e-postalar ile ön sipariş veya kura katılım ödemesi yapmak isteyen masum yurttaşları aldatabildiğini belirten Alev Akkoyunlu, “Bazı kolay kurallara uyarak ve hoşlandıklarınızı bilgilendirerek bu cins dolandırıcılıkların kurbanı olmaktan kurtulabilirsiniz.” ifadelerinde bulunuyor.
Sahte Araba Sitelerinden Doğacak Dolandırıcılıklara Karşı Nasıl Korunursunuz?
“Kısa iletiler, sosyal medya reklamları, sahte internet siteleri ve e-postaları kullanan siber dolandırıcıların hepsi sizi ön sipariş, kuraya katılım hakkı, son kalan 10 araba gibi usullerle manipüle ederek aldatmaya çalışır.” açıklamasında bulunan Alev Akkoyunlu, her zaman satın alacağınız arabanın kendi internet sitesini elle girerek harekât yaptığınızdan emin olun ihtarında bulunuyor.
Bununla beraber yazım yanılgıları, yanlış yazılmış e-posta adresleri ve alan isimleri ile kuşkulu irtibatlar, atakların kurbanı olmanızı yasaklayabilir. Bitdefender Antivirüs ’şan Türkiye distribütörü Laykon Bilişim ’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, online ön ödemeli araba siparişi hakikatleştirirken dikkat etkeniz gereken değişik noktaları ise şöyle sıralıyor.
1. Bir SMS, sosyal medya reklamı, internet sitesi ve e-postanın içeriğinde araba markasının logolarının olması, her zaman hukuki olduğu anlamına gelmez.
2. Size sevk edilen bir dosyanın PDF veya resmi belge gibi görünmesi, o dosyanın gerçekten markadan geldiği göstermez.
3. Dolandırıcılık e-postası sizden sadece mesajı cevaplamanızı istese dahi bireyi tanımıyorsanız cevaplamayın. Öneri reel olamayacak kadar iyiyse ve size sunduğu ödül gösterdiğiniz gayretten oldukça büyükse, netlikle bir oltalama e-postasıdır.
4. Birden fazla resmi kaynaktan bilgi sahibi olmaya çalışın ve bilgileri markanın web sitesine girerek hakimiyet edin.
5. Bu cins hamlelerden korunmak istiyorsanız, tüm aygıtlarınızda sizi kimlik avı dolandırıcılığı ve makûs emelli yazılımlardan gözetebilecek bir güvenlik çözümü kullanın.
Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı