Her elektirikli alette olduğu gibi airfryer ’ın da daha iyi netice vermesi için bazı yöntemler var. Bu yöntemler için öncelikle aletin nasıl çalıştığını anlatan Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu sağlık açısından da pişirme tekniklerini anlattı. Ananesel kızartma yöntemine mukayeseyle çok daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı neticeler elde edildiğini belirten Yılancıoğlu, airfryer ile pişirilen bazı besinlerde, özellikle patates ve hububatlı mahsullerde akrilamid ismi verilen kanserojen bir bileşik oluşabileceğinin de altını çizerek bu yaradılışı eksiltmek için pişirilecek sebzelerin hazırlanması, kızartma süresi ve sıcaklığın tertip edilmesine dikkat çekti.
Airfryer, son zamanlarda ananesel kızartma yöntemlerine seçenek olarak geliştirilen pratik bir mutfak aleti olarak karşımıza çıktı. Bu trend mutfak aleti, kızartma operasyonunu, ananesel yağda kızartma yönteminden daha az yağ kullanarak ve daha sağlıklı bir biçimde asıllaştırma özelliğiyle öne çıkıyor.
Daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı neticeler elde ediliyor
Airfryer pişirme tekniğini sağlık açısından değerlendiren Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu “Airfryer, içindeki sıcak hava teknolojisi sayesinde gıdaları hava akımıyla pişirir. Bu yöntem, besinlerin dışını çıtır çıtır yapar ve içini de yumuşak meblağ. Böylece kızartılmış lezzeti elde etmek muhtemel olur. Ancak, ananesel kızartma yöntemine mukayeseyle çok daha az yağ kullanıldığı için, daha sağlıklı neticeler elde ediliyor. Patates kızartması, tavuk kanatları, sebzeler, balık ve değişik bir hayli gıdayı kızartmak, ızgara yapmak veya pişirmek için kullanılabilir. Ayrıca, hazır ambalajlanmış kızartma mahsullerini de daha az yağla daha sağlıklı bir biçimde pişirmek için seçim edilmektedir.” dedi.
Kullanım sırasında ihmalkârsızlık, yanık tehlikesini artırabilir
Airfryer ’ın ananesel kızartma yöntemlerine göre daha az yağ kullanıldığı için sağlık açısından bazı avantajlara sahip olmasının yanı gizeme kullanım biçimine ve sıklığına bağlı olarak bazı potansiyel tehlikelere sahip olabileceğini belirten Yılancıoğlu “Airfryer, yüksek sıcaklıkta çalıştığı için, içinde sıcak hava üretir. Kullanım sırasında ihmalkârsızlık, yanık tehlikesini artırabilir. Aygıtın dikkatli bir biçimde kullanılması ve çocukların ulaşamayacağı bir yerde muhafaza edilmesi ehemmiyetlidir.” ihtarında bulundu.
Sebzeleri pişirmeden evvel suda bekletilmesi akrilamid yaradılışını eksiltebilir
Airfryer ile pişirilen bazı besinlerde, özellikle patates ve hububatlı mahsullerde akrilamid ismi verilen kanserojen bir bileşik oluşabileceğinin de altını çizen Yılancıoğlu, “Akrilamid yüksek sıcaklıkta ve düşük nemli civarlarda oluşan natürel bir süreçtir. Bu sebeple, airfryer kullanırken kızartma vaktini ve sıcaklığını tertip etmek, akrilamid yaradılışını eksiltmek için ehemmiyetlidir. Bunu yasaklamak için aygıtın kullanma rehberinde önerilen pişirme alternatiflerinin kullanılması, sebzelerin kabuklarının muhtemelse atanması ve nişasta kapsayan patates gibi sebzelerin pişirmeden evvel suda bekletilmesi akrilamid yaradılışını eksiltebilir. Yüksek sıcaklıkta besinlerin uzun zaman pişirilip yapışmamasına, kararmamasına çok dikkat edilmelidir.” diye konuştu.
Gıda kıymeti kaybı şuurlu kullanım ile yasaklanabilir
“Yüksek sıcaklıkta ve hava akımıyla pişirme, bazı gıdaların bedelini eksiltebilir.” diyen Yılancıoğlu, özellikle suya çözünebilen vitaminler ve antioksidanların, bu pişirme yöntemiyle daha az tesirli olabileceğine değindi. Yılancıoğlu, “Airfryer kullanırken pişirme vaktini muhtemel olduğunca kısa yakalamak ve sebzeleri tamlığını gözetecek biçimde kesmek gıda kaybını eksiltebilir. Muhtemelse sebzeleri daha diri ve ham harcamak hem sağlık açısından yararlı hem de akrilamid gibi kanserojen içeriklerin oluşmasını yasaklayıcıdır.” dedi.
Sıfır yağ tüketimi fayda değil hasar getirecektir…
Airfryer ’ın temel emeli, ananesel kızartma yöntemlerinden daha az yağ kullanmak olduğunu ifade eden Yılancıoğlu bazı şahısların, sağlıklı olma fikriyle yağ kullanımını tamamen ortadan kaldırdığını ve bunun besinlerin lezzetini ve doku niteliğini negatif etkileyebileceğini söyleyerek “Beden için gereken bazı yağların alınmaması da sağlık meselelerine yol açabilir. Omega 3 gibi esansiyel yağlara bedenimizin lüzumu vardır. Sıfır yağ tüketimi fayda değil hasar getirecektir. Zeytinyağı gibi yağların harcanması, akdeniz perhizi açısından sağlıklıdır.” teklifinde bulundu.
Airfryer kullanımına güvenmek yerine, beslenmenizi gözden geçirin
Üsküdar Üniversitesi Biyogüvenlik Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Kaan Yılancıoğlu muhtemel negatiflikleri minimize etme teklifleriyle laflarını bitirdi:
“Balanslı bir beslenme tasarıyı oluşturmak, muhtelif pişirme yöntemlerini kullanmak ve airfryer ile pişirilirken gıdaları dikkatli bir biçimde izlemek ehemmiyetlidir. Sağlıklı neticeler elde etmek için yalnızca airfryer kullanımına güvenmek yerine, beslenmenizi genel olarak gözden geçirmeniz ve sağlıklı yaşam alışkanlıklarına odaklanmanız ehemmiyetlidir. Rastgele bir sağlık vaziyetiniz varsa, özellikle perhizinizle alakalı olarak bir uzmana danışmak yararlı olacaktır.”
Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı