Kaspersky Dijital Ödeme anketine göre Türkiye ’deki katılımcıların %13 ’ü çevrimiçi bankacılık ve mobil cüzdan hizmetlerini kullanırken karşılaştıkları tehditlere bağlı olarak finansal kayıplar yaşıyor. Siber tehdidin tesiri harcayıcılara yalnızca mali yük getirmekle kalmıyor, aynı zamanda psikolojik olarak da etkiliyor.
Kaspersky Güvenlik Ağı ’na göre yalnızca Türkiye ’de 473 binden fazla finansal tehdit Kaspersky tarafını yasaklandı. Bu hamleler, kredi kartı numaraları ve seans açma bilgileri gibi finansal bilgileri çalmayı hedefliyor ve genellikle kurbanları cezbetmek için sosyal mühendislik stratejilerini kullanıyor.
Siber hamleler psikolojik imhaya da yol açıyor!
Dijital ödemeleri hedef alan bir siber tehdidin tesiri harcayıcılara yalnızca mali yük getirmekle kalmıyor, aynı zamanda psikolojik olarak da etkiliyor. Misalin katılımcıların %69 ’u bu sebeple uykularının kaçtığını ve paralarını geri alma mevzusunda büyük kaygı dinlediklerini söylüyor. Kullanıcıların %64 ’ü dijital ödeme sağlayıcılarına olan güvenlerinin eksildiğini bildiriyor. %67 ’si bir siber vaka yaşadıktan sonra çok daha dikkatli olduklarını, %79 ’u virüs bulaşan makinelerine antivirüs uygulamaları gibi güvenlik çözümleri yüklediklerini ifade ediyor.
Kaspersky Teknik Uzmanlık Başkanı Emad Haffar, şunları söylüyor: “Pandeminin başlangıcından bu yana Türkiye ’deki kullanıcıların %47 ’si dijital ödemeleri kullanırken en az bir vakayla karşılaştı. Bu sebeple çevrimiçi bankacılık ve mobil cüzdan hizmetleri dahil olmak üzere yeni teknolojilerle tehlikesiz bir biçimde nasıl etkileşim kurulacağını öğrenmek giderek daha ehemmiyetli hale geliyor. Devlet, dijital ödeme sağlayıcıları, kullanıcılar ve siber güvenlik firmaları gibi tüm hissedarların sürdürülebilir ve tehlikesiz bir ödeme ekosistemi oluşturmak için toplanması gerekiyor.”
Kaspersky uzmanları, kullanıcıların dijital ödeme teknolojilerinden tehlikesiz bir biçimde yararlanmalarına dayanakçı olmak için şunları öneriyor:
PIN kodunuzu, parolanızı veya diğer finansal bilgilerinizi çevrimiçi veya çevrimdışı etrafta kimseyle paylaşmayın. Rastgele bir çevrimiçi harekât yapmak için millete sarih Wi-Fi irtibat noktalarını kullanmaktan kaçının. Çevrimiçi harekâtlar yapmak için ayrı bir kredi kartı veya banka kartı kullanın. Finansal harekâtların takibine dayanakçı olması için kartlarınıza tüketme limiti tanımlayın. Emin ve resmi web sitelerinden alışveriş yapın. Finansal harekâtlar için kullanılan tüm makinelerinizde emin bir güvenlik çözümü kullanın. Bu çözümler şikeli veya kuşkulu faaliyetlerin tespit edilmesine ve ziyaret edilen web sitelerinin güvenliğinin hakimiyet edilmesine dayanakçı olur.
Kaspersky, dijital ödeme hizmetleri sunan geliştiricilere, bankalara ve firmalara şunları öneriyor:
Çevrimiçi ödeme süreçlerinin ve harcayıcı temas noktalarının değişik seviyelerinde dolandırıcılığın tespit edilmesine dayanakçı olacak tamsal siber güvenlik çözümlerine yatırım yapın. APT gruplarının finans müesseselerine müteveccih karışık atakları giderek çoğalıyor. Alıcılarınızı gözetmek ve iş aralıksızını sağlamak için derinlemesine görünürlük ve tehdit istihbaratı bir lüzumluluk haline geliyor. Kaspersky Threat Intelligence hizmetini kullanmak, BT takımlarınızı tehditleri tahlil etmelerine ve eksiltmelerine dayanakçı olacaktır. Çalışanlarınız için devamlı olarak siber farkındalık eğitimleri tertip edin. Bu, çalışanlarınızın kuruluş hücum altındayken karşılarına çıkacak dolandırıcılık teşebbüslerinin ve risklerin farkında olmalarına ve kuruluşu gözetmedeki rollerini artırmalarına dayanakçı olacaktır.
Kaynak: adamnedio.com