Vodafone'un “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesine Yemeksepeti'nden destek

PAYLAŞ
Vodafone'un “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesine Yemeksepeti'nden destek
  • 0
  • 0
  • 5 dakika da oku
  • +
  • -

Vodafone ’un, elektronik atık şuurunu artırmak ve elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek emeliyle yaşama geçirdiği “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesi, iş ortaklarının takviyesiyle gelişmeye devam ediyor. Son olarak Yemeksepeti ’nin de ilave edilmesiyle projeye destek veren müesseselerin rakamı 53 ’e çıktı. 

Vodafone, elektronik atıkların geri dönüşümünü teşvik etmek ve bu mevzuda farkındalık yaratmak emeliyle başlattığı “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesini müessesesel hissedarlarının takviyeyi ve katkılarıyla geliştirmeye devam ediyor. Son olarak Yemeksepeti ’nin de ilave edilmesiyle projeye destek veren müesseselerin rakamı 53 ’e çıktı. Proje için Yemeksepeti ’nin İstanbul Levent ’teki genel merkezi Yemeksepeti Park ’taki mevcut e-atık toplama alanları kullanılacak. İlerleyen süreçte e-atık bir araya gelecek alanların rakamının artırılması ve diğer şehirlerdeki büroların ve bölgesel ambar alanlarının da e-atık toplama noktası olarak kullanılması tasarlanıyor. İşbirliği kapsamında ayrıca, Yemeksepeti çalışanlarına müteveccih e-atık ve sürdürülebilirlik mevzulu bir webinar da tertip edilecek. 

 

Vodafone Türkiye İcra Heyeti Başkan Yardımcısı Hasan Süel, şunları söyledi:

“Uzun müddettir tüm dünyayı meşgul eden, hatta meşgul faktörün de ötesinde evhama sevk eden mevzulardan biri de abuhava farklılığı. Başta işletmeler olmak üzere tüm tarafların bu kritik mevzuda harekete geçmesi gerektiğini düşünüyoruz. Vodafone ekosistemini de dahil ettiğimiz ‘Bu Atıklar Kod Yazıyor ’ projesiyle etraf için büyük tehdit oluşturan e-atıkların bir araya gelip geri dönüştürülmesini teşvik ediyoruz. Topladığımız elektronik atıkların geri dönüşümünden elde edilen ekonomik kazançla mekteplere kodlama sınıfları açıyoruz. Projemiz müessesesel hissedarlarımızın da takviyesiyle her geçen gün gelişiyor. Bu güzergahta, projemize Yemeksepeti ’nin de destek vermesinden mutluluk dinliyoruz. Bu işbirliğiyle projemizi ekosistemimizde yaygınlaştırmaya devam ederek Türkiye ’nin değişik şehirlerinde yeni kodlama sınıfları açmayı sürdüreceğiz. Yemeksepeti işbirliğimiz, çokpaydaşlılığın değerini ve müesseselerin mutlak cemiyetsel fayda odaklı toplanmasının ehemmiyetini bir defa daha ortaya koyuyor. Herkes için daha iyi bir gelecek maksadıyla sürdürülebilirlik alanında değer yaratan çalışmalar yapmaya devam edeceğiz.” 

 

Yemeksepeti CEO ’su Mert Baki ise mevzuyla alakalı düşüncelerini şöyle ifade etti:

“Yemeksepeti olarak sosyal mesullük projelerine büyük bir değer atfediyoruz ve sürdürülebilirlik mevzusundaki gayretlerimizi kesintisiz olarak genişletiyoruz. Vodafone ’un ‘Bu Atıklar Kod Yazıyor ’ projesi, yalnızca elektronik atıkların mutasyonu ve etraf gözetmesi alanında değil, aynı zamanda gençlerimize kodlama hünerleri kazandırma ve onların dijital çağa geçimlerini sağlama mevzusunda da son derece tesirli bir teşebbüs. Bu projeye destek vermekten dolayı şeref dinliyoruz ve bu alandaki gayretlerimizi genişletmek için sabırsızlanıyoruz. Gelecek jenerasyonların bilgi cemiyetinde yerlerini alabilmesi için lüzumlu hünerleri kazanmalarını sağlamak, hem Yemeksepeti ’nin hem de Vodafone ’un ortak bir maksadı. Bu işbirliğini aynı zamanda sosyal mesullük ve sürdürülebilirlik alanında daha fazla işbirliğinin önünü kalemtıraş bir adım olarak görüyorum.”

 

8 şehirde kodlama sınıfı açıldı

Vodafone, Mayıs 2019 ’da başlattığı “Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesiyle, çalışanlarının, iş ortaklarının çalışanlarının, alıcılarının konutlarından getirdiği e-atıkları topluyor ve bu atıkların lisanslı geri dönüşüm işletmesince dönüştürülmesini sağlıyor. Geri dönüşümden elde edilen ekonomik kazançla da Türkiye ’nin dezavantajlı bölgelerindeki mekteplerde kodlama sınıfları kuruyor. Bugüne kadar 20 tonu aşkın e-atık toplayan Vodafone Türkiye, 8 kodlama sınıfı açarak 8 bini aşkın çocuğun dijital taşıtlara ulaşımını sağladı. Kodlama sınıfı açılan şehirler arasında Mardin, Samsun, Adana, Gaziantep, Bingöl, Çanakkale, Uşak ve Bursa bulunuyor.

 

Hangi atıklar bir araya geliyor?

Proje kapsamında artık kullanılamaz vaziyette olan bilgisayarlar, tabletler, yazıcılar, cep telefonları, klavyeler, fareler, şarj cihazları, sunucular, kameralar, müzik çalarlar, kablolar, uzaktan kumandalar, elektrikli süpürgeler, dikiş aygıtları, saç kurutma aygıtları, kahve aygıtları, elektrikli mutfak gereçleri, uzaktan kumandalı oyuncaklar, kulaklıklar, video oyunları ve reyin konsolları, elektrikli spor donanımları ve giyilebilir spor donanımları bir araya geliyor. 

 

Vodafone ekosisteminden bütün destek

“Bu Atıklar Kod Yazıyor” projesi, Vodafone Türkiye çalışanlarının konutlarından getirdiği e-atıkların bürolardaki e-atık toplama paketlerinde bir araya gelmesiyle başladı. Ardından, projeye müessesesel bayiler ve Vodafone Dijitalleşme Tırı dahil edilerek bir araya gelen e-atık ölçüyü artırıldı. Bir sonraki düzeyde, proje kapsamında iş ortaklıkları kurularak iş ortaklarının bürolarına e-atık toplama kolileri yerleştirildi. İş ortaklarının çalışanları bürolarındaki e-atık kolilerine e-atıklarını getirerek projeye destek oldu. Son olarak, Vodafone mağazalarına da e-atık toplama kolileri yerleştirilerek projeye alıcıların dahil olması sağlandı.

 

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı