Uslu telefon dünyasına profesyonel resim standartlarını getirmek için iş birliği içinde çalışan vivo ve ZEISS, 2023 senesinde uslu telefon resimciliği tecrübesini tertemiz bir noktaya taşıyacak yeni mobil görüntüleme teknoloji ve trendlerini açıkladı.
Sınıfının en iyisi uslu telefonlar günümüzde artık yalnızca sıradan amiral gemisi hünerleriyle değil, aynı zamanda her kezinde müthiş resim karesini veya videoyu sağlama mevzusundaki kapasiteleriyle de ölçülüyor. Görüntüleme, uzun zaman evvel harcayıcıların uslu telefon satın alma kriterlerinde ehemmiyetli bir kalem haline geldi. 2023 seneyi, uslu telefon görüntüleme teknolojileri alanında ehemmiyetli trendlerin öne çıkacağı bir sene olacak. Uslu telefon dünyasına profesyonel resim standartlarını getirmek için asıllaştırdıkları iş birliği kapsamında üç yıldır optik, ekipman ve yazılım alanlarında ehemmiyetli buluşlara imza atan vivo ve ZEISS, bu sene beklenen yeni mobil görüntüleme trendlerine ve kullanıcıların tercihlerini yaparken dikkat etmeleri gereken özelliklere dikkat topluyor:
Düşük ışık şartlarında dahi müthiş çekimler
Uslu telefon kameraları için düşük ışık şartlarında müthiş çekimler yapmak güç bir mevzu olsa da, son senelerde kaydolunan ehemmiyetli ilerlemelerle bu alanda galibiyet daha muhtemel hale geldi. 1 inç sensörlü görüntüleme sistemleri, bugün zorlu aydınlatma şartlarında dahi etkileyici neticeler veriyor. Sensöre daha fazla ışık getirmeye destekçi olan ve gelişmiş bir sinyal-hengame oranına yol açan 1 inç ebadındaki sensörler, sektörde ezberleri bozuyor. vivo ve ZEISS, 2023 senesinde öne çıkacak özelliklerden biri olan bu sensörlerin mobil görüntülemede çıtayı tamamen yeni bir seviyeye yükselteceğini öngörüyor.
Öte yandan sektörde senelerdir daha büyük ve daha fazla mercek elementlerine müteveccih bir meyil gördüklerini anlatan ZEISS Harcayıcı Mahsulleri Kıdemli Uslu Telefon Teknoloji Müdürü Oliver Schindelbeck, günümüzde artık muhtemel olan en iyi görüntü niteliğini elde etmek için plastik mercek personelleri kullanmanın yeterli olmadığını vurguluyor. Artık profesyonel resimcilik donanımlarına eş sırça mercek elementlerini dahil etkenin yaygınlaştığını kaydolan Schindelbeck, üst düzey sırça malzemeyi üst düzey plastiklerle birleştirerek genel görüntü niteliğini iyileştirdiklerini ve hayalet çözünürlüklü görüntüler, başı boş ışık ve renk sapmaları gibi istenmeyen efektleri ehemmiyetli miktarda eksilttiklerini belirtiyor.
Düşük ışık şartlarında yapılan çekimlerde görüntü harekâta da artık ehemmiyetli bir etmen olarak öne çıkıyor. Mevcut algoritmalar yalnızca nitelikli görüntü sonrası operasyona sağlamakla kalmıyor, aynı zamanda görüntü tutma ve sahne incelemeyi için de yeni imkânlar sunuyor. Algoritmalarla ve sahne artta asıllaşan bilgiişleme dayalı resimcilikle, görece ufak sırça personellerin ve sensörlerin üstesinden gelinebiliyor. Manzara idrak etme ve özellikle gren eksiltme, muhteşem gece çekimleri yapmak isteyen kullanıcılara fayda sağlayan iki ehemmiyetli özellik olarak öne çıkıyor. Misalin görüntü tonlarını daha da iyi optimize etmek için, yükseltilmiş bir HDR algoritması vivo ’nun amiral gemisi modellerine entegre olarak geliyor. Amiral gemisi modellerde görüntüleme alanında daha yeni bir büyüme olarak, günümüzde düşük ışıkta çekim neticelerini büyük miktarda iyileştiren daha güçlü algoritmalar çalıştırma hünerini yüksek enerji yararlılığı ile birleştiren özel yongalar kullanılıyor.
Sanatsal görüntü tasarımı
Portre çekimleri, birer resim olmanın ötesinde, gelecekte andırılacak duygusal hatıralar olarak her zaman popüler olacak. Bu noktada, mobil görüntüleme aygıtlarının hakikat fark yarattığı alanın portre çekimleri olduğu söylenebilir. İnsanlar artık kristal netliğinde görüntülerin yanı gizeme sanatsal marifetlerini en iyi biçimde ortaya çıkarmalarına, hatıra olarak gizleyebilecekleri veya sosyal medyada paylaşabilecekleri müthiş portreler sürüklemelerine destekçi olacak aygıtlar istiyorlar. vivo ve ZEISS bu noktada da kayda değer zaferlere imzalaydı. Misalin resimlerde özellikle hakimiyetsiz bir biçimde ortaya çıktıklarında genellikle istenmeyen bir gidişat olan mercek parlamaları, bazı vaziyetlerde gerçeğinde resme tamamen sanatsal bir görünüm ve his katabiliyor. Özel bir mod, resimlerde insanların genellikle bir hayli sıradan filmde gördüğü ayırt edici bir mercek parlaması görünümü oluşturabiliyor. Çerçevede veya arka tasarıda güçlü bir ışık kaynağı olduğunda, bu efekt göze çarpacak bir biçimde sergilenebiliyor.
Daha hakikat ve daha natürel resimler
vivo ve ZEISS ’a göre, profesyonel görüntüleme söz mevzusu olduğunda bir hayli profesyonel resimciye göre portre çekimleri için müthiş tercih olduğunu ispatlamış olan 50 milimetrelik sıradan resim merceğinin göz arkasını edilmemesi gerekiyor. 50 milimetrelik merceğin görüş alanı insan gözünün görüş alanına yakın olduğu için, bu mercek natürel görünümlü portreler çekilmesine imkân tanıyor. Bu mercek ayrıca nesneyi 1 ila 2 metre arasında makul bir mesafeden sürükleme imkânı veriyor. Böylece kamera kendilerine çok yanaştırılmadığı için insanlar kendilerini gergin sezmiyor, daha natürel ve rahat davranabiliyor ve görünebiliyorlar. 50 milimetrelik mercek ayrıca, doğru diyafram sarihliğiyle bir hayli merceğin genellikle en cılız noktası olan düşük ışık şartlarında dahi müthiş nitelik sunabiliyor.
Harcayıcıların kameraların tutabileceği görüntü ve videoların yüksek niteliğini bütün olarak göreöğrenmeleri için, kameranın sensörleriyle beraber vivo uslu telefonların ekranları da kapsamlı kalibrasyon operasyonlarına tâbi yakalanıyor. Böylece kullanıcılar nesnelin tuttuğu resimleri ekranda hakikat renkleriyle görüntüleyebiliyorlar.
Kaynak: adamnedio.com