2023 Yılında Güvenliğe Yön Verecek 6 Teknoloji Trendi

PAYLAŞ
2023 Yılında Güvenliğe Yön Verecek 6 Teknoloji Trendi
  • 0
  • 0
  • 5 dakika da oku
  • +
  • -

Elektronik güvenlik ve iş aklı çözümleri alanında 30 seneye yanaşan deneyimiyle elektronik güvenlik sektörüne liderlik eden Securitas Technology Türkiye, 2023 senesinde güvenlik sahnesine hâkim olacak en ehemmiyetli 6 teknoloji trendini açıkladı.

Son birkaç senede güvenlik, tehlikeyi eksiltmenin ötesine geçen aynı zamanda bereketliliğe hizmet eden stratejik bir varlık haline geldi. Kuruluşların dijital mutasyonunda da artık güvenliğin çok daha ehemmiyetli bir rolü var. Bugün siber güvenlik evhamları çoğalırken, alıcıların fiziksel ve elektronik güvenlik alanına ayırdığı bütçeler de çoğalıyor.  

Securitas Technology Türkiye Pazarlama Direktörü Pelin Yelkencioğlu, “Günümüzde pek çok kuruluş, güvenlik yatırımlarını optimize etmeye yöneliyor. Bu noktada hibrit ve bulut tabanlı çözümlerin ağırlığını artırmasını bekliyoruz. Zira hibrit bir yaklaşım, kuruluşların maliyet tasarrufu yapmalarını, güvenliği ve faydalılığı artırmak için işletme içi yatırımların daha yüksek performansla çalışmasını sağlıyor” dedi. 

Güvenlik gereksiniminin hem müesseselerin hem de fertlerin en ehemmiyetli önceliği olmaya devam edeceğini belirten Yelkencioğlu, 2023 senesinde güvenlik sektörüne doğrultu verecek en ehemmiyetli teknoloji trendlerini paylaştı. 

1- Suni akıl kullanımı yaygınlaşacak

Suni akıl, bir müddettir muhakkak güvenlik ve iş süreçlerini otomatikleştirmek için suskunca kullanılıyor. Ancak kullanım daha yaygın hale gelecek ve önümüzdeki senelerde yeni ve coşku verici kullanım alanlarının ortaya çıktığını göreceğiz. Pelin Yelkencioğlu, “Suni aklı daha da ileri götürerek, suni zihin ve IoT AIoT kombinasyonunun, güvenlik sektörünün kapsamını yine şekillendirerek 2023 için ehemmiyetli bir trend olmaya devam edeceğine inanıyoruz. Sadece uslu koruma sağlamakla kalmayacak, aynı zamanda çok rakamda sektör ve kuruluşta işlemlerin faydalılığını artırmaya takviyeci olacak” derken, Securitas Technology ’nin de bu alanda katma değer yaratacak teknolojiler geliştirme mevzusuna odaklanacağını söyledi.

2- Video analitiğinin ehemmiyeti çoğalacak

Bugün emeline uygun, doğru kurgulanmış bir kamera sistemi ile video incelemeyi son derece tesirli bir tespit sistemi olarak kullanabiliyor. Suni akıl dayanaklı, uslu, inceleme maharetine sahip kameralar, değişik güvenlik sistemleri ile entegre edilerek güvenlik ya da harekâtları iyileştirmek ismine değişik faydalar da sunabiliyor. Misalin; inceleme özellikli kamera çözümleri sayesinde, daha evvel oluşturulan senaryolar üzerinden potansiyel bir hadiseyi fark etmek ve takibe almak çok daha basitleşiyor.

5 – Daha fazla biyometrik güvenlik sistemi

 Biyometrik teknolojiler, önümüzdeki 3-4 sene içinde çok daha süratlenerek gelişecek. Surat, parmak izi tanıma ve ses biyometrisi gibi bu son teknoloji çözümler, kuruluşları üstün bir hassasiyetle gözetiyor. Dolayısıyla firmalar sundukları üstün güvenlik sebebiyle giderek daha fazla biyometrik güvenlik sistemlerine yönelecek.    

4- Güvenliğin geleceği bulutta

Güvenlikte buluta geçiş, daha büyük teknoloji sanayisine mukayeseyle beklenenden daha yavaş ilerliyor. Bulutun bir siber güvenlik tehlikeyi olarak idrak edilmesi, güvenlik çözümleri için daha fazla özümsenmesinin önündeki en büyük mani olarak görülüyor. Ancak kuruluşlar güvenlik hizmetlerini uygulamanın veya aktüellemenin ehemmiyetini fark ettikçe buluta geçiş de sürat kazanmaya devam edecek.  

5- Siber güvenlik, en ciddi tehlike

Siber güvenlik de bu senenin ehemmiyetli mevzulardan biri olacak. Cybersecurity Ventures tarafından hazırlanan bir rapor, küresel kabahat maliyetlerinin 2025 senesine kadar 10,5 trilyon Amerika Birleşik Devletleri dolarına erişeceğini varsayım ediyor. Daha fazla aygıt çevrimiçi olmaya devam ettikçe ve bilgi harekâta işlemlerin merkezi haline geldikçe, şirketlerin büyüyen tehdit civarına karşı çevik ve duyarlı kalmaları daha fazla ehemmiyet taşıyor. Şirketlerin ayrıca alıcılarının bilgilerini saklı ve güvende yakalama temennilerini karşılamak için daha fazla transparanlık sunmaları da gerekiyor. Tüm bunlar, sadece ağları ve sistemleri kuvvetlendirmek yerine, aralıksız doğrulamaya direnen yeni bir siber güvenlik modelini başlatacak. Karar vericiler, daha saldırgan siber güvenlik taktikleri uygulamaya ve potansiyel tehditlerin üstesinden gelmek için daha yüksek otomasyon seviyeleri sunan iş ortaklarını seçmeye çalışacak.

6- BT ’nin güvenlikteki rolü değişiyor 

Genetec tarafından dünya çapında 3.700 ’den fazla güvenlik liderinin görüşlerine katlanarak hazırlanan rapora göre bir hayli kuruluş için, pandemiden kaynaklanan kısıtlamalar, fiziksel güvenlikle video himaye ve ulaşım hakimiyet sistemlerini birleştirmek için bir tetikleyici oldu. Zira bazı son kullanıcıların, kuruluşlarında çalışanların tehlikesiz hareketini aktif bir biçimde idaremek için bu adımı atması gerekiyordu. Ankete katılanların çoğu %64, fiziksel güvenliği desteklemek için hem video himayeyi hem de ulaşım hakimiyeti çalıştırdıklarını bildirdi.

On sene evvel, büyük kuruluşlardaki çoğu fiziksel güvenlik sistemi, güvenlik departmanlarındaki personel tarafına idareniyordu. Bugünse Bilgi Teknolojisi BT departmanı, fiziksel güvenlikte daha büyük bir rol oynamaya başladı. Günümüzde BT, fiziksel güvenlik sistemlerini idaremek için daha fazla mesullük alıyor. Araştırmaya katılanlar, 2023 senesinde yatırım yapmayı tasarladıkları 10 güvenlik teknolojisini; ulaşım hakimiyeti, video izleme, siber güvenlikle alakalı taşıtlar, video inceleme, izinsiz giriş tespiti, surat tanıma, güvenlik ve harekât analitiği, etraf gözetmesi, plaka tanıma ve hadise yönetimi teknolojileri olarak sıraladı. 

 

Kaynak: adamnedio.com