İnterneti kullanan herkes için şahsi bilgileri koruma farkındalığını artırmayı ve bilgi koruma usullerinin kullanımını teşvik eden Bilgi Koruma Günü, her sene olduğu gibi 28 Ocak ’ta kutlanıyor. Bitdefender Antivirüs ’şöhret Türkiye distribütörü Laykon Bilişim ’in İşlem Direktörü Alev Akkoyunlu, şahsi bilgilerin tesirli bir biçimde korunabilmesi için Bilgi Koruma Günü ’ne özel 5 teklif paylaşıyor.
Bilgi saklılığının korunması için farkındalık yaratmayı hedefleyen 28 Ocak Bilgi Koruma Günü, kullanıcıların güvenliğini ve saklılığını sağlamak için en iyi siber güvenlik çözümlerine bağlı kalmaya teşvik ettiği için son derece ehemmiyetli bir gün. Bitdefender Antivirüs ’şöhret Türkiye distribütörü Laykon Bilişim ’in İşlem Direktörü Alev Akkoyunlu, 28 Ocak Bilgi Koruma Günü ’ne özel şahsi bilgilerin korunmasına müteveccih 5 teklif paylaşıyor.
1. Uslu şifreler kullanmak ve şifre idareyicisine sahip olmak bilgilerinizi koruyacaktır. Saklılığınızı korunmak söz mevzusu olduğunda emin bir şifre idareyicisi kullanmak sizi dolandırabilecek veya şahsi bilgilerinizi çalabilecek sahte web sitelerini tespit etmenize destekçi olarak genel saklılığınızı artırır. Ayrıca dijital hesaplarınız için güçlü ve eşsiz şifreler oluşturmanızın yanı gizeme 2FA çift etkenli doğrulama özelliğini etkin hale getirmek güvenliğinizi daha sağlam hale getirecek.
2. Saklılığınızı VPN ile sağlayabilirsiniz. Alışveriş yapmak, internette dolaşmak veya beğendiğiniz programı izlemek için her çevrimiçi oluşunuzda siber saldırganlar tarafından izlenebilirsiniz. VPN kullanmanız, man-in-the-middle hamlelerine ve riskli Wi-Fi irtibat noktalarından gelebilecek muhtemel ataklara karşı size gözetirken sanal etrafta izlenmenizin önüne geçer ve şahsi bilgilerinizin korunmasına destekçi olur. Bir VPN, trafiğinizi şifrelediği ve çevrimiçi aktifliğinizin siber saldırganlar tarafından izlenmesini yasakladığı için internette var olduğunuz her an size gözetecektir.
3. Dijital kimlik koruma çözümleriyle dijital kimliğinize gözetebilirsiniz. Siber bir dünyada yaşadığımız için tüm şahsi bilgilerimiz internet civarında depolanıyor ve bir dijital kimliğe dönüşüyor. İnternete her girdiğimizde yarattığımız ve genişlettiğimiz bu dijital kimlik, finansal güvenliğimizi tehdit eden ciddi saklılık tehlikelerini birliktesi getirebilir. Siber kabahatliler şahsi bilgilerinizi kullanarak sizin dijital kopyalarınızı oluşturabilir. Bilgilerinizi ele geçirerek tıpkı sizin yaptığınız gibi çevrimiçi hesabınıza ve ek alıngan bilgilerinize ulaşım sağlayabilir ve daha da fazla hasar verebilirler. Bitdefender Antivirüs gibi dijital kimlik gözetmesi barındıran mükâfatlı antivirüs çözümleri kullanarak dijital kimliğinizi hakimiyet edebilirsiniz.
4. Siber tehditlere karşı korunmanın en tesirli yolu antivirüs çözümleri kullanımıdır. İsteyerek paylaştığınız bilgi ölçüsünü sınırlamak, saklılık ayarlarınızı sıkılaştırmak, muhtemel siber tehditlere karşı ihtiyat almak ve tetikte olmak gibi çevrimiçi saklılığınızı gözetmenin bir hayli yolu vardır. Ancak makinelerinizi ve bilgilerinizi siber tehditlerden gözetmek söz mevzusu olduğunda hiçbir seçenek sağlam bir antivirüs çözümünün yerini yakalamaz. Fidye yazılım hücumları, Truva atları, kimlik avı hücumları ve ajan yazılımlar dahil olmak üzere her türlü siber hamle çeşidine karşı koruma sağlamak için antivirüs çözümleri son derece tesirlidir.
5. Öğrenmediğimiz uygulamaları kurmak ve kullanmak arka tasarıda farkında olmadan şahsi bilgilerimizi paylaşmamıza neden olabiliyor. Kullandığımız uygulamaları seçerken daha dikkatli olmalı ve muhakkak periyotlarda özellikle kullanmadığımız uygulamaları aygıtlarımızdan kaldırarak paklik yapmalıyız. Ayrıca etkin olarak kullandığımız uygulamaların, adres defteri, kamera ve mikrofon ulaşımı gibi ayarlarını tekerrür gözden geçirmemiz bizim için ehemmiyetli bir adım olabilir. En azından kullanım esnasında ulaşım izinlerini vermek kullanıcılar için fayda sağlayacaktır.
Kaynak: adamnedio.com