Başarılı Bir Dijital Dönüşüm İçin 6 Önemli Adım

PAYLAŞ
Başarılı Bir Dijital Dönüşüm İçin 6 Önemli Adım
  • 0
  • 0
  • 5 dakika da oku
  • +
  • -

Dijital mutasyon, şirketlerin günümüzün aralıksız değişen teknolojik civarında rekabetçi kalabilmeleri için zorunlu hale geldi. Bu sene dijital mutasyon tüketmelerinin 2,1 trilyon dolara, 2025 senesine kadar ise küresel dijital mutasyon tüketmelerinin 3 trilyon dolara erişeceği varsayım ediliyor. Her kuruluşun organizasyonel yapısının birbirinden değişik olduğunu ve bu sebeple dijitalleşme adımlarının değişikleşerek muhtelif tehlikeler de oluşturabileceğini söyleyen TesterYou Kurucusu Barış Sarıalioğlu, galibiyetli bir dijital mutasyon için 6 ehemmiyetli adımı sıralıyor.

 

IDC pazar araştırmalarına göre bu sene dijital mutasyon tüketmelerinin 2,1 trilyon dolara, 2025 senesine kadar ise küresel dijital mutasyon tüketmelerinin 3 trilyon dolara erişeceği varsayım ediliyor. Dünyanın dört bir yanında kuruluşlar, gelişmiş performans ve bereketlilik arayışıyla günlük iş hayatlarını otomatikleştirmenin yeni yollarını arıyor. “Tüm şirketlerin eşsiz olduğunu ve dijital mutasyon için şahsileştirilmiş bir yaklaşım özümsenmesinin gerektiğini söyleyen TesterYou Kurucusu Barış Sarıalioğlu, galibiyetli bir dijital mutasyon için 6 ehemmiyetli adımı sıralıyor.

 

Şirket Kültürüne Uygun Bir Dijital Mutasyon Hedeflenmeli

 

Teknolojik mutasyon, tek başına kazanç çoğalışını ve uzun vadeli yaşamda kalmayı sağlama bağlamıyor. Dolayısıyla dijital mutasyonun kendisi bir hedef değil süreç olarak kabul ediliyor. Bir şirketi dönüştürmek için dijital beceriler oluşturmaya müteveccih taşıtların geliştirilmesi, yalnızca yeni teknolojilerin uygulanmasıyla değil, aynı zamanda kültür, liderlik ve irtibat gibi kavramların da mutasyonunu gerektiriyor. Galibiyeti sağlama bağlamak için kökten bir başkalaşım yoluna girmek, her şeyden evvel kültürü bitirmek ve uygulamalara zaman tanımak ehemmiyetli. Yeni teknolojileri mevcut bir taktikle bir araya getirmek, onun dönüştürülmüş olduğunu kabul etmek için yeterli değil.

 

Tüm dijital mutasyon teşebbüslerinde daha önceki teknolojilerden geçişler, siber güvenlik sarihleri ve belki de yalnızca başkalaşıma mukavemetli çalışanların belli tehlikeler ve tehditler oluşturabildiğini belirten TesterYou Kurucusu Barış Sarıalioğlu, bu tehlikelere karşın kuruluşların dijital mutasyon yolunda galibiyete erişmek için şahsileştirerek uygulaması gereken 6 adımı sıralıyor.

 

1. Değişik vaziyetlere geçim sağlama: İnsanların büyük bir çoğunluğu genellikle güvenli alanlarından ve kabuklarından sıyrılmak istemezler. Rahat oldukları yerlerden ve gidişatlardan olabildiğince parçalamamaya, başkalaşımdan uzak durmaya çalışırlar. Oysa mutasyonu zamana bağlı bir proje ya da reel işten değişik bir nokta olarak değil, devam eden bir gayret olarak görmek ve göstermek çok ehemmiyetlidir. Geçim sağlayabilmek, rahatsız sezdirici vaziyetlerde rahat olabilmek demektir. Dolayısıyla firma ve idareyicisinin özellikle çalışanları için geçim sağlama sürecini kavrayan ve izin veren bir noktada durarak başlayabiliriz.

 

2. Sınamaya ve yine bilmeye sarih olma: “Unlearning”, mevcut düşünme ve çalışma şekillerini kesintisiz denetleme ve mevcut model ve kalıplara alan okumayı gerektiren bir kavram. Artık sadece birkaç senede bir değil, neredeyse her gün yenilenen teknolojilerin olduğu bu dünyada, bilme çevikliği ve yine bilme kabiliyeti öngörülemeyen bir gelecekte zaferin anahtarı olabilir. Yenilikçi düşünme şekillerini her türlü pazar ve sektör şartında kuruluşlara uyarlamak gerekiyor.

 

3. Sarih ve transparan irtibat kurma: Liderler, kuruluştaki mutasyonun uzun ve kısa vadeli emelleri ve hedefleri ile çalışanların bu mutasyondan nasıl etkilenebilecekleri gibi mevzularda net iletiler vermeli. Aynı biçimde çalışanlar da fikirlerini ve kaygılarını dile getirebilecek ve geri bildirimde bulunabilecek konumda olmalı. Çalışanları bu sürece dahil ederek onları mutasyonun bir parçası haline getirmek kuruluş ile çalışan arasındaki güven bağını artıracaktır.

 

4. Mutasyona karşı sarih fikirli insanlarla çalışma: Başkalaşımın emeline ve zorunluluğuna gerçekten inanan, aralıksız direniş içinde olmayan insanlarla mutasyon yoluna girmek zafer için kritik ehemmiyete sahiptir. Direnişin kapsamında karşı görüş bildirmekten ziyade aynı son hedefe erişmeye sarih olmayan fertler yer alıyor. Dolayısıyla takım arasında geçimi tutmak için sarih fikirli insanlarla bir arada olunmasına gereksinim vardır.

 

5. Nitelik ve süreç iyileştirmeleri için testleri yapma: Ürün ya da hizmetin de ötesinde şayet süreçlerde rastgele bir boşluk ya da beceriksizlik varsa bu kesinlikle çıkan neticeye yansır. Dolayısıyla bazen ne kadar müsrif ya da zaman kaybı gibi görünse de uzun vadede kesinlikle verimini göreceğiniz süreçlerde ve kavrayışta yetersizlikleri tanımlamak, önleyici ve onarıcı çözümler geliştirmek için testler reelleştirmeli, iç gözlem yapmalı, zaman ve gayret tüketmeliyiz.

 

6. Doğru teknolojileri seçme: Mutasyon sürecinin bir parçası olarak kuruluşa uygulanacak teknolojileri ve taşıtları seçerken takımın ve işin lüzumlarını kavramak ve süreç içerisinde bu lüzumların da mutasyona uğrayabileceğinin farkında olmak oldukça ehemmiyetlidir. Dolayısıyla takım yetkinlikleri, dış dayanaklar, pazar lüzumlulukları gibi bir hayli etmen göz önünde bulundurulmalı.

 

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı