Harcayıcıların büyüyen dijital kullanım alışkanlıkları markalar için omnichannel pazarlamayı lüzumlu hale getiriyor
McKinsey&Company araştırmasına göre pandemi, tüm dünyada alıcı etkileşimlerinin dijitalleşmesini bütün üç sene süratlendirmişti. Pandemi yarıyılı edinilen yeni dijital alışkanlıkları sürdüren geniş bir kitle için markalarla kendi istedikleri kanallardan bağlantı kurmak büyük ehemmiyet taşıyor. Evrenselde omnichannel pazarlama mevzusunda yirmi seneye yakındır hizmet sunan SmartMessage ’ın CEO ’su Oğuz Küçükbarak: “Çok kanallı pazarlama günümüzde ideal alıcı tecrübelerini oluşturmada en ehemmiyetli faktör haline geldi. Markalar için zaferin yolu her kanalda bulunmaktan ziyade kanallar arası bütüncül tecrübeleri oluşturmaktan geçiyor” diyor.
Son kullanıcılar ile muhtelif kanallar üzerinden kurulan bağlantılar özellikle dijital devrimden sonra çeşitlendi ve çok kanallı omnichannel yaklaşım ön tasarıya çıktı. Evvelleri ağırlıklı perakende dünyasında varlığını sezdiren bu strateji, özellikle dijital kanalların her sektörde yaygın bir biçimde kullanılması ile her sanayi için ehemmiyetli bir başlık haline geldi. Günümüzde bir bankadan bir sosyal mesullük kuruluşuna, bir otomotiv şirketinden bir eğitim müessesesine rakamsız organizasyon, kitleleriyle en aktif bağlantı için çok kanallı pazarlama taktiğini seçim ediyor.
Mevzuyla alakalı Oğuz Küçükbarak, “Şu anda markaların son kullanıcılara değdiği kanallara baktığımızda zengin bir tablo karşımıza çıkıyor. E-posta, SMS/MMS, chatbot, push bildirimleri, sosyal medya, çağrı merkezi vb. dijital kanalları yanyana koyduğunuzda çok fazla noktadan bağlantı söz mevzusu. Bu noktada iyi tasarlanmış ve kurgulanmış bir omnichannel pazarlama taktiği olan müesseseler marka güvenirliği ve tecrübe niteliği açısından fark yaratıyor. Markaların kullandığı kanalları iyi idaremesi yeterli olmuyor, alıcı profillerinin tekilleştirilerek tecrübe tamlığının sağlanması ve memnuniyeti artıran asıl etken olarak karşımıza çıkıyor” yorumunda bulunuyor.
Omnichannel pazarlama yalnızca dijitale tesir etmiyor
Doğru uygulanan çok kanallı pazarlama taktiği yalnızca dijital irtibatı değil fiziksel etkileşimi de pozitif istikamette etkiliyor. Thinkwithgoogle ’ın bir araştırmasına göre omnichannel strateji %80 oranında artımlı mağaza ziyaretine yol açıyor. Pandemi yarıyılında iyice artan online alım fiziksel teslimat tecrübe oranını Oğuz Küçükbarak şöyle açıklıyor: “Omnichannel taktiğin yararı yalnızca dijital kanallarda değil, fiziksel noktalarda da ön tasarıya çıkıyor. Artık yaşamımıza BOPIS başka bir deyişle online alışveriş yap teslimatı mağazada al gibi bir kavram da girdi. ResearchandMarkets.com ’un öngörülerine göre 2027 itibariyle BOPIS pazarı evrenselde senelik yüzde 19.3 çoğalış oranıyla 703.2 milyar dolarlık bir hacme erişecek. Bu pazarda da aktif olabilmenin yolu doğru omnichannel pazarlama taktiğinden geçiyor. Fiziksel dünya ile dijital dünya arasındaki irtibatların doğru kurgulanması, tecrübede oluşabilecek boşlukların önlenmesi ve merkeze harcayıcının alınması markaların üstünde durduğu noktalar arasında. Müesseseler artık alıcılarına her an ve noktada elastiklik sağlamak vaziyetinde. Tek bir makûs tecrübenin dahi alıcı seçimlerini değiştirdiği bir yarıyıldayız. Bu bağlamda bütün anlamıyla son kullanıcıların isteklerine uyan irtibatların sürdürülmesi gerekiyor.”
Daha fazla kanal, daha fazla getiri ama…
Pazarlama teknolojileri dünyasında uzun senelerdir yapılan araştırmalarda üç veya daha fazla kanaldan kampanya sunan markaların tek kanal seçim edenlere göre daha yüksek alıcı etkileşimi ve satış hacmi tuttuğu ortaya koyuluyor. Yeniden de daha fazla kanalda yer almak zafer için yeterli bir unsur değil. Mevzuyla alakalı Oğuz Küçükbarak: “Farklı kanallar kullanarak alıcı rakamı ve satış hacmini yükseltmek hoş ama sürekli bir marka irtibatı ve devamlı tecrübeler olmadan uzun vadede karlılık güçleşiyor. Maliyet avantajı açısından var olan alıcıyı elde yakalamanın yeni alıcı kazanımından daha avantajlı olduğu bir yarıyıldayız. Bunun yolu da iyi uygulama olan omnichannel taktikten geçiyor. Alıcınızı daha iyi tanıyarak, onun istediği içerik ve kampanyaları yeniden onun istediği kanallardan sunarak vefayı artırma doğrultusunda da avantaj sağlıyorsunuz. Kanallar arası kopuk irtibatlarla bunu muvaffak olmanız ihtimalsiz. Alıcı elde yakalama ve hiper şahsileştirilmiş tecrübeler sunma ismine çok kanallı pazarlama taktikleri ehemmiyetini daha da artırarak sürdürüyor” diyor.
Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı