Dünya genelinde iş dünyasını tehdit eden unsurların başında bilgi ihlalleri geliyor. Tehdit oyuncuları müessesesel yapıları hedef alırken parasal manevi büyük kayıplara yol açıyor. Bu istikamette tehdit istihbaratı sağlayan platformlara dinlenen gereksinim de günden güne çoğalıyor. Bilgi Koruma Günü ’nde konuşan Brandefense Kurucu Ortağı Hakan Eryavuz bilgi ihlallerini takip ve tespit etkenin ehemmiyetine ait görüşlerini kamuoyuyla paylaştı.
Günümüzün dijital dünyasında bilgi güvenliği günden güne daha ehemmiyetli hale geliyor. Özellikle son yarıyılda tehdit oyuncuları tarafından tertip edilen fidye hamleleri, makûs emelli faaliyetler ve iç tehditler nedeniyle müesseselerin profesyonel yardıma olan lüzumu çoğalıyor. Özellikle tehdit istihbaratı platformları bilgi ihlallerini tespit etme, tahlil etme ve olası risklerle gayret etme noktasında müesseseleri destekleyerek, ciddi kayıpların önlenmesini sağlıyor. Peki bilgi ihlallerini izlemenin ve belirlemenin ehemmiyeti nedir? Mevzuya ait değerlendirmelerde bulunan Brandefense Kurucu Ortağı Hakan Eryavuz bilgi ihlallerine dair ehemmiyetli açıklamalarda bulundu.
“Bilgi ihlalleri tehdit oyuncuları veya müessese içerisindeki makûs amaçlı şahıslar tarafından saklı ve duyarlı bilgilere yetkisiz olarak ulaşım sağladığı bir güvenlik ihlali olarak açıklanabilir. Son yarıyılda yaşanan güvenlik ihlalleri nedeniyle değişik coğrafyalarda ve sektörlerde harekât yürüten bir hayli şirketin haysiyeti negatif doğrultuda etkileniyor. Büyük kayıpların önlenmesi ismine ihlallerinin erken tespit edilmesi ve karşılık verilmesi büyük ehemmiyet taşıyor. IBM tarafından hazırlanan rapora göre, Türkiye ’de 2022 ’de yaşanan rastgele bir bilgi ihlalinin vasati maliyeti 1,11 milyon dolarken, 2021 senesinde bu sayı 1,91 milyon dolar olarak öğreniliyor. Küresel ölçekte ise sayıların çok daha yüksek seviyelere eriştiğini görüyoruz.
Öte yandan, proaktif ihtiyatların alınması yaşanması mümkün hasarları en aza indirgiyor. Bu kapsamda profesyonel takımların sağladığı yardımlarla erken izleme ve tespit teknolojilerinden yararlanılması gerekiyor. Siber alanda geliştirilmiş güvenlik teknolojileriyle müessesesel bilgilerin korunması sağlanıyor. Brandefense olarak sektörden edindiğimiz deneyimler nedeniyle mevzunun ciddiyetine oldukça hâkimiz. Geliştirdiğimiz mahsulümüzle etkin olarak firmaların veya markaların dijital varlıklarını izliyoruz. Yürüttüğümüz izleme ve tespit faaliyetleri hem siber hamleleri ve dijital tehditleri tanımlamak hem de haysiyet kayıplarından korunma noktasında ehemmiyetli avantajları da birliktesi getiriyor. Bu noktada, müessesesel yapıların alana daha fazla yatırım yapmasına lüzum dinleniyor.
Özellikle 2022 senesinde müessesesel yapılar bilgi ihlalleri kaynaklı ciddi tehditlerle karşı karşıya kaldı. 2023 ’te de eş olaylarla karşılaşma olasılığımız oldukça yüksek. Markaların siber güvenlik alanına daha fazla bütçe ayırmaları gerekiyor. Ayrıca, bu bütçelerin doğru biçimde kullanıldığını takip etmek ismine teknik personel gereksinimleri de bulunuyor. Netice olarak, yapılacak yatırımların ileride yaşanması mümkün parasal kayıpların önüne geçeceğini söylemek muhtemel. Önümüzdeki yarıyılda cemiyetsel şuurun çoğalmasıyla yatırımlarda da ciddi bir çoğalış görmeyi bekliyoruz.”
Kaynak: adamnedio.com