Bitdefender Gelişmiş Tehdit Hakimiyeti ATC takımında bulunan tahlilciler, sosyal medya hesaplarını ele geçiren yeni bir makûs emelli yazılım keşfetti. Bitdefender tahlilcilerinin S1deload Stealer ismini verdikleri bu yazılım sayesinde siber saldırganlar, kullanıcıların sosyal medya hesaplarını ele geçirebiliyor ve kripto para madenciliği için kullanabiliyor.
S1deload Stealer yazılımının dünya genelinde milyarca sosyal medya kullanıcısını tehdit ettiğini belirten Bitdefender Antivirüs ’nam Türkiye distribütörü Laykon Bilişim ’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, bu cins ataklar karşısında kullanıcıların alabileceği önlemleri paylaşıyor.
Milyarlarca kullanıcısı olan ve yaşamın ehemmiyetli bir kısmını içeren sosyal ağlar, ortaya çıktıkları andan itibaren siber saldırganların amacı oluyor. Bitdefender Gelişmiş Tehdit Hakimiyeti ATC takımı, asıllaştırdığı son araştırmasında özellikle Facebook ve YouTube hesaplarını amaçlayan S1deload Stealer isimli yeni bir makûs emelli yazılım keşfetti. Makûs emelli bileşenlerini çalıştırmak için çoğu zaman bilgisayarda harekât yaparken arka tasarıda çalışmayı sürdüren DLL dosyalarını kullanan S1deload Stealer, tıklandığında makûs emelli kodları kullanıcıların bilgisayarlarına yüklüyor. Virüs bulaşan aygıtlardan kullanıcıların kimlik bilgilerini çalan ve videolar ile diğer içeriklerin etkileşim rakamlarını suni olarak artırabilen S1deload Stealer, virüs bulaşan aygıtlardan kripto para madenciliği de yapabiliyor. Kaynağına güvenilmeyen hiçbir iletişime tıklanmaması gerektiğini belirten Bitdefender Antivirüs ’nam Türkiye distribütörü Laykon Bilişim ’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, kullanıcıların güvende kalması için 4 teklifte bulunuyor.
2022 Senesinin Son 6 Ayında Suratlarca Kullanıcı S1deload Stealer Yazılımından Etkilendi
Bitdefender Gelişmiş Tehdit Hakimiyeti takımı tarafından tespit edilen yeni makûs emelli yazılım S1deload Stealer ’ın, 2022 senesinin son 6 ayında 600 ’den fazla tekil kullanıcıyı etkilediği tanımlandı. S1deload Stealer makûs emelli yazılımı bulaştırmak için genellikle oltalama usulüyle hücumlarını hakikatleştiren siber kabahatliler, erişkinlere müteveccih içerikler barındıran birden fazla arşiv dosyasını kullanıcılara yolluyor veya indirmelerini sağlıyor. Makûs emelli içerikleri indiren kullanıcılar ise siber saldırganlarla baş başa kalıyor. Bitdefender Antivirüs ’nam Türkiye distribütörü Laykon Bilişim ’in Operasyon Direktörü Alev Akkoyunlu, makûs emelli yazılımlardan korunmak ve çevrimiçi civarda güvende kalmak isteyenler için 4 teklifte bulunuyor.
1. Emin olmayan kaynaklardan indirilen EXE dosyalarına tıklamayın. Kullanıcılar emin olmayan kaynaklardan birden fazla dosya indirebiliyor. Emin olmayan kaynaklardan indirilen EXE dosyalarına asla tıklamayın ve bu dosyaları makinelerinize yüklemeyin.
2. Çok etmenli kimlik doğrulama kullanın. Makinelerinizi ve hesaplarınızı gözetmek ve güvende yakalamak istiyorsanız kesinlikle iki etmenli kimlik doğrulamayı etkin hale getirmeniz gerekiyor. Her hesap için değişik ve güçlü şifreler seçmeye de özen göstermelisiniz.
3. Sosyal medya platformlarındaki kuşkulu linklere tıklamayın. Sosyal medya platformlarında çekiliş yapmak veya cezbedici içeriklerle insanların dikkatini sürüklemek güç değil. Siber saldırganlar da kullanıcıları aldatmak için bu stil bir hayli usulü uyguluyor. Güvende kalmak istiyorsanız kaynağına güvenmediğiniz linklere tıklamayın ve kuşkulu platformlardan indirdiğiniz dosyaları makinenize yüklemeyin. Size dolaysız ileti yoluyla sevk edilmiş iletilerdeki linklere karşı önlemli olun.
4. Emin ve zengin koruma özellikleri barındıran antivirüs çözümleri kullanmalısınız. Makûs emelli ataklardan korunmak için çok kapsamlı ve zengin içeriklere sahip Bitdefender Total Security gibi mükâfatlı bir güvenlik çözümünden yararlanmak, tüm aygıtlarınızda makûs emelli yazılımlara karşı yüksek koruma sağlar ve sizleri çevrimiçi civarda korur.
Kaynak: adamnedio.com