KOBİ'lerin dikkat etmesi gereken siber güvenlik trendleri

PAYLAŞ
KOBİ'lerin dikkat etmesi gereken siber güvenlik trendleri
  • 0
  • 0
  • 5 dakika da oku
  • +
  • -

Siber güvenlik işletmeyi ESET KOBİ ’ler açısından 2023 güvenlik trendlerini değerlendirdi, yakın geleceğe ışık yakaladı.

Dijital güvenliğin enerjik dünyasında, her sene süratli büyümeler oluyor. İş birliği uygulamalarının yükselişi devam ediyor.  Sosyal medya uygulamaları yeni çalışma alanının ehemmiyetli bir parçasını oluşturuyor. 

Hibrit çalışmada güvenlik tedbirleri umursanmalı

Çoğu şahsı konuttan çalışmaya zorlayan Covid-19 salgınının en üst düzeye erişmesinin üzerinden neredeyse bir seneden fazla bir zaman geçti ancak çoğu şirket hala kısmi veya bütün zamanlı uzaktan çalışmayı seçim ediyor. Uzaktan veya hibrit çalışma tertemiz bir kavram olmasa da işletmeler, uzaktan ulaşım siyasetleri veya bulut ve SaaS geliştirmeleri gibi alanlara dikkat ederek güvenlik taktiklerini hibrit çalışmaya uygun biçimde geliştirmeye devam etmelidir.

Siber sigorta alanı, fidye yazılımı büyümelerine ayak yalanlı

Fidye yazılımı giderek daha yaygın ve maliyetli hale geliyor. Bu büyüme, sigortacılık alanı da dahil olmak üzere çok rakamda sektörü etkiliyor. ESET ’deri daha evvel yapılan bir öngörü  tek başına fidye yazılımının 2031 senesine kadar dünyaya 265 milyar dolara mülk olabileceğini gösteriyordu. Üst düzey siber sigortanın önümüzdeki sene daha maliyetli hale gelmesi kaçınılmaz. Maliyet başkalaşımlarının yanı gizeme sigorta şirketleri de sigorta yaptırmadan evvel şirket hakkında daha ayrıntılı bilgi arz edeceklerdir.  

Nesnelerin İnternetini güvenlik trendleri içinde 

Nesnelerin İnterneti alanı, bir hayli farkı firmaya çözüm sunduğu için süratle büyüyor. Ayrıca son zamanlarda enerji maliyetlerindeki süratli çoğalışla beraber işletmeler enerji kullanım uygulamaları ve uslu sayaçlar gibi IoT ile alakalı yeni çözümleri uygulamayı seçim ediyor. Ne Yazık Ki bir hayli firma, IoT mahsullerini kullanmanın beraberinde getirdiği güvenlik ihtiyaçları ve tehlikeleriyle henüz uğraşmak zorunda kalmadı ve bu gidişat siber kabahat aktifliklerine davetiye çıkarıyor. Misal vermek gerekirse, yakın zamanda yapılan bir anket, sağlık kuruluşlarının %82 ’sinin IoT odaklı bir siber atak yaşadığını ortaya koydu. 2023 ’te şirketlerin tehdit idrak etme ve önlemeye odaklanması, IoT varlıklarıyla alakalı tüm anormallikleri dikkatli bir biçimde gözlemlemesi ve rastgele bir meseleyle süratli ve tesirli bir biçimde başa çıkmak için gelişmiş güvenlik vakayı müdahale tasarıları hazırlaması lüzumludur.

Ek personel olmadan gelişmiş güvenlik

MDR İdarenen İdrak Etme ve Cevap ve XDR Genişletilmiş İdrak Etme ve Cevap hizmetleri, sadece değişik tüm güvenlik sarihlerini netlikle kapattıklarını düşünen işletmeler tarafından atılan bir adımdı. Ancak önümüzdeki aylarda, ek siber güvenlik uzmanlarına gereksinim dinlemeden daha iyi tehdit incelemeyi sağladıkları için bu vasıtaları özümseyen firmaların rakamının çoğalmaya devam etmesini bekleyebiliriz. MDR ve XDR ’nin popülaritesinin çoğalması vaka müdahalesi için otomasyonun daha yaygın olarak kullanılması meyliyle paraleldir. Genel olarak, işletmeler artık çalışanlar üzerinde baskı oluşturmadan güvenliklerine fayda sağlayan çözümler arıyor.

İşbirliği uygulamaları üzerinden iş görüşmeleri yapmak devam edecek bir akım

Profesyonel irtibat Teams ve Slack gibi iş birliği uygulamalarına taşınıyor. Bir Hayli şirketteki iş etiği de ciddi bir profesyonelden daha rahat ve dost canlısı bir hale dönüşüyor. Ancak, bir dükkanının disiplinli atmosferi eksildiğinde, bazı çalışanlar ihtiyatı elden vazgeçebilir ve güvenlik zorunluluklarına daha az dikkat edebilir. Resmiyetten uzak bu tavırla beraber gelen, misalin tehlikesiz olmayan dosya paylaşımı gibi tehlikeler var. İş birliği uygulamaları takım üretkenliğini destekleyebilirken, aynı zamanda dolandırıcılık ve kimlik avı tehditleri de dahil olmak üzere makûs emelli teşebbüsler için bu uygulamaları hedef alan siber kabahatliler için giderek daha popüler hale geliyor. 

Dostluk uygulamalarında iş aramak 

ESET Güvenlik Yazarı André Lameiras ’a göre iş ve özel hayat arasındaki çizgi kesintisiz olarak flulaşıyor. Bunun neticesinde, esasta şahsi profiller ve dostlar arasındaki irtibat için planlanan sosyal medya uygulamaları artık profesyonel bir ebat kazanıyor. Misalin Facebook, hem fertsel kullanıcıların hem de firmaların mahsullerini satmalarını sağlayan bir Marketplace özelliği sunuyor. 2022 ’den beri insanlar şahsi Facebook profillerini de profesyonel moda çevirebiliyor. Tehlikelere cevap vermek ve gelecekte siber güvenliklerini sürdürmek için firmaların bilgilerini şifreleyen uygulamaları kullanmaları, çalışanlarına yapılandırma profilleri sağlamayı vazgeçmeleri ve işlevsel Kendi Aygıtını Getir BYOD siyasetleri oluşturmaları gerekiyor.

 

Kaynak: adamnedio.com