Mobil güvenlikle ilgili 6 ipucu

PAYLAŞ
Mobil güvenlikle ilgili 6 ipucu
  • 0
  • 0
  • 4 dakika da oku
  • +
  • -

Uslu telefon kullanan bireyler irtibatlara ve ilavelere daha az dikkat ederler. Kullanıcılar baskı altındayken veya çabukları olduğunda daha da  korunmasız olurlar. 

Dijital güvenlik firmayı ESET internet kullanımının ve dijital dolandırıcılıkların yoğunlaştığı bugünlerde mobil güvenliğe dikkat sürükleyerek tehlikesiz kullanım için altı ipucu paylaştı. 

Yazılımınızı kumpaslı olarak aktüelleyin

Kumpaslı aktüellemeler, makûs oyuncular tarafından istismar edilebilecek güvenlik sarihlerini yamalayarak sizi sistem sarihlerinden korur. Aktüellemeler can sıkıcı kusurları da ortadan kaldırır ve yeni özellikler ilave edebilir. Bu sebeple, telefonunuzun devamlı olarak aktüelleme ihtarında bulunduğunu fark ederseniz bunu görmezden gelmeyin. Bu, hem işletim sistemleri hem de fertsel uygulamalar için geçerlidir. Arada bir, uslu telefonunuzu hakimiyet edip artık kullanmadığınız uygulamaları kaldırmak için zaman ayırın.

İndirdiğiniz uygulamalara dikkat edin

Uslu telefonunuza uygulama indirirken, gelişigüzel web sitelerinden uygulama indirmek veya doğrulanmamış irtibatlar kullanmak yerine resmi uygulama mağazalarına Google Play veya App Store bağlı kalın. O zaman dahi, bazen popüler uygulamaların makûs emelli yazılım ve diğer tehlikeleri taşıyan sahte versiyonlarıyla karşılaşabilirsiniz. Bu sebeple, geliştiricinin ismini her zaman iki defa hakimiyet edin. Rastgele bir şey indirmeden evvel lüzumlu itinayı gösterin.  Derecelendirmeleri, analizleri okuyun.

Güçlü bir şifre ilk korunma hattınızdır

Mobil aygıtlarda, kaybolma veya çalınma ihtimalleri bilgisayarınızdan çok daha fazla olduğundan, güçlü şifreler iki kat daha ehemmiyetlidir.  Yalnızca ekran kilitlemek için değil  aynı zamanda telefonunuzda ziyaret ettiğiniz uygulamalar ve web siteleri için de şifreler kullanılıyor. 1234 gibi kolay kombinasyonları kullanmaktan kaçının ve şifreleri veya geçiş kodlarını birden fazla değişik hesap için tekerrür tekerrür kullanmayın. En azından, biri şahsi işler, değişiği iş için ayarlanmış eşsiz şifreler kullanmalısınız. Bir şifre idareyicisi ve 2FA kullanın. 

Nereye bağlandığınıza dikkat edin

Ulusa sarih Wi-Fi ulaşım noktaları genellikle tehlikesiz değildir. Wi-Fi ulaşım noktalarında her zaman ortadaki adam hamlesi MitM tehlikeyi vardır, tehdit oyuncuları siz ve ziyaret ettiğiniz web sitesi arasındaki bağlantıyı izleyebilir, kesebilir veya yönlendirebilir. Saldırganlar hukuki bir fiyatsız Wi-Fi ortak ulaşım noktası gibi davranarak kendi makûs amaçlı Wi-Fi ağlarını Evil Twin hamlesi oluşturabilirler ve bu ağa bağlandıktan sonra makinenize doğrudan ulaşım elde ederler. Hamleye uğrama tehlikelerini eksiltmek için ulusa sarih Wi-Fi ulaşım noktalarına bağlanırken emin bir VPN çözümü kullanın. Telefonunuzu Bluetooth ile başka bir makineyle eşleştirirken, her zaman karşı tarafta ne olduğunu bildiğinizden emin olun. Wi-Fi ve Bluetooth iletişimlerinizi kullanmadığınız zamanlarda kapalı yakalamaya çalışın.

Sosyal mühendislik tekniklerine kanmayın

Kimlik avı dolandırıcılıkları yalnızca masaüstü ve dizüstü bilgisayarlara özgü değildir. Hareket halindeyken de uslu telefonunuzda hasarlı bir e-posta açabilirsiniz. Bir kullanıcı olarak, baskı altındayken bir e-postayı süratli bir biçimde cevaplamanız gerektiğinde, genellikle daha korunmasız olursunuz. Bu sebeple, uslu telefon kullanan bireyler irtibatlara ve ilavelere daha az dikkat ederler. Masaüstü bilgisayarlarda, hakikat URL ’yi görmek için fareyi irtibatın üzerine getirebilirsiniz. Uslu telefonlarda da bir parmağınızla irtibata değip basılı tutarak irtibatın ön izlemesini görmek muhtemeldir.

Mobil güvenlik yazılımı kullanın

Güvenlik çözümü olmayan bir bilgisayarı muhtemelen kullanmazsınız, bu surattan uslu telefonunuzda veya tabletinizde bu yanılgıyı yapmayın. Uygun güvenlik yazılımı sizi makûs emelli uygulamalardan, truva atlarından veya ajan yazılımlardan korur. 

 

Kaynak: adamnedio.com