Okula dönüş döneminde ebeveynlerin dikkat etmesi gereken 8 siber güvenlik önlemi

PAYLAŞ
Okula dönüş döneminde ebeveynlerin dikkat etmesi gereken 8 siber güvenlik önlemi
  • 0
  • 0
  • 6 dakika da oku
  • +
  • -

Yeni öğretim seneyi başlangıcı, talebeler ve ebeveynlerinin mektep hazırlıklarını sürdürdükleri yoğun bir yarıyıl. Ancak senenin bu döneminde kurbanların sarihlerini tutmak için fırsat gözleyen siber kabahatliler, geliştirdikleri yeni yöntemlerle hamlelerine devam ediyor. Oluşturdukları sahte çekilişler ve uygun maliyetli sahte kampanyalar ile kimlik avı hücumları tertip eden saldırganlar, bu mevzuda yeterli bilgiye sahip olmayan talebeleri ve ebeveynleri kastediyor. Ayrıca tatil sebebiyle güvenlik temkinlerini eksilten eğitim müesseselerinin ağlarına sızabilen saldırganlar bilgi hırsızlığı, hizmet kesintisi ve kullanıcı saklılığının ihlali gibi karmaşalara neden olabiliyor. Bitdefender Antivirüs Türkiye distribütörü Laykon Bilişim ’in Harekât Direktörü Alev Akkoyunlu, “Tatil döneminin bitmesi ve mektep sezonunun açılmasıyla beraber büyük bir alışveriş yoğunluğu başlıyor. Bu yarıyılda ebeveynler, tertip edilen kampanyaların doğruluğunu ve alışveriş yapılan sitenin asıl olup olmadığını hakimiyet etmeli.“ ihtarında bulunarak mektebe dönüş döneminde dikkat edilmesi gereken 8 noktayı paylaşıyor.

Tatil döneminin bitmesiyle başlayan mektebe dönüş yarıyılı, talebelerin ve ebeveynlerin kırtasiye malzemeleri, mektep elbiseleri, elektronik aletler gibi lüzumlu teçhizatları satın aldığı bir yarıyıl. Bu vaziyeti fırsat bilen siber saldırganlar, sosyal medya üzerinden sahte dizüstü bilgisayar çekilişleri tertip ediyor, öğrenilen e-ticaret sitelerini taklit ederek sanki uygun maliyetli mahsuller satıyormuş gibi sahte kampanyalar oluşturuyor. Bu tuzağa aldanan ebeveynler, sahte internet sitelerinden alışveriş yaptıklarında şahsi bilgilerini ve banka hesaplarını makûs hedefli şahısların ele geçirmesine ihtimal tanımış oluyor. Ayrıca yeterli altyapı güvenliğini sağlayamayan eğitim müesseselerine de saldıran siber kabahatliler, sistem içerisine sızarak talebe ve personel bilgilerini çalıyor, sistem hareketlerini yavaşlatarak ya da tamamıyla ulaşımı yasaklayarak karmaşaya neden olabiliyor. Mevzu hakkında açıklamalarda bulunan Bitdefender Antirivürs ’nam Türkiye distribütörü Laykon Bilişim ’in Harekât Direktörü Alev Akkoyunlu, “Tatil döneminin bitmesi ve mektep sezonunun açılmasıyla beraber büyük bir alışveriş yoğunluğu başlıyor. Bu yarıyılda ebeveynler, oluşturulan kampanyaların doğruluğunu ve alışveriş yapılan sitenin asıl olup olmadığını hakimiyet etmeli. Ayrıca eğitim müesseselerine de hamleler tertip eden siber kabahatlilere karşı, yerleşke ağlarının VLAN kullanılarak ayrılınması, güvenlik duvarının uygulanması ve ağ izleme taşıtlarının kullanılması gibi bir dizi ihtiyatlar alınmalı.” ihtarında bulunarak mektebe dönüş döneminde dikkat edilmesi gereken 8 noktayı paylaşıyor.

 

1. Şahsi bilgilerinizi gözetin. Günümüzde kullanıcıların günlük yaşantılarını sosyal medyada paylaşması banal bir gidişat haline geldi. Ancak mevzu çocuklar olduğunda dikkatli olmak ehemmiyet taşıyor. Ad soyad kullanımı, doğum tarihleri, mektep isimleri ve konum gibi duyarlı bilgilerin paylaşılması bilgi güvenliği açısından tehlike oluşturuyor. Siber kabahatliler bu bilgileri kimlik hırsızlığı, dolandırıcılık ve hatta fiziksel hasar ve zorbalık için kullanabiliyor.

 

2. Resim paylaşmadan evvel iki kere düşünün. Sevimli mektebe dönüş resimlerini paylaşmak hasarsız gibi görünse de mümkün neticelerin göz önünde bulundurulması gerekiyor. Mektep üniformalarını, sınıfları ve ev adreslerini gösteren resimler yayınlamak, çocukları istemeden de olsa tehlikelere maruz vazgeçebiliyor. Saklılık ayarlarının her zaman uygun biçimde yapılandırıldığından ve ulaşımın sadece yakın dostlar ve aile aboneleri ile hudutlandırıldığından emin olunması gerekiyor.

 

3. Çocuklarda farkındalığı artırın. Çocuklara çevrimiçi saklılığın ve mesul internet kullanımının öğretilmesi ehemmiyet taşıyor. İnternetteki herkesin iyi hedefli olmadığı vurgulanarak, çevrimiçi bilgilerin paylaşılmaması hakkında farkındalık sağlayan konuşmalar yapılması gerekiyor. Çocukların, fazla paylaşımın mümkün neticelerini kavramalarına dayanakçı olan ve şuurlu tercihler yapmalarını teşvik eden manipülasyonların yapılması, bilgi güvenliğine müteveccih ilk adımı sağlıyor. Çocuğunuzun dijital dünyadaki hareketlerini hakimiyet etmek için Bitdefender Ebeveyn Hakimiyeti gibi bir uygulama kullanarak sınırlamalar getirebilir ya da birey listesini görüntüleyerek takibini sağlayabilirsiniz.

 

4. Saklılık ayarlarını kuvvetlendirin. Sosyal medya platformlarındaki saklılık ayarlarının kumpaslı olarak gözden geçirilmesi ve tertip edilmesi gerekiyor. Paylaşılan gönderilerin ve çocukların paylaştığı bilgilerin kimler tarafından görülebileceği mevzusunda sıkı hakimiyetler yapılması ehemmiyet taşıyor. Yaftalı resimler ve gönderiler, profilde görünmeden evvel onay alınmasına imkân tanıyan uygulamalardan faydalanmak, dijital ayak izi üzerinde daha iyi hakimiyet sahibi olunmasını sağlıyor.

 

5. Güçlü parolalar kullanın. Çocukların mektebiyle veya ders dışı aktiflikleriyle alakalı tüm çevrimiçi hesaplar için güçlü, eşsiz parolalar kullanıldığından emin olunmalı. Özellikle uygulamalarda ve aboneliklerde iki etmenli kimlik doğrulama 2FA özelliğinin kullanılması, hesap hırsızlığının yasaklaması için herkesin kesinlikle müracaat etmesi gereken bir yöntem olarak karşımıza çıkıyor.

 

6. Uygulamalar ve internet sitelerinden haberdar olun. Çocukların kullandığı uygulamalar ve internet siteleri hakkında aktüel bilgiler edinilmesi, şahsi bilgilerin bir araya gelmesine karşı farkındalık sağlıyor. Çocuklara ulaşım izni verilmeden evvel bu platformların saklılık siyasetlerinin araştırması gerekiyor. Çocuğunuzun bu platformlarda paylaştıkları hakkında her zaman bilgi sahibi olmanız gerekiyor.

 

7. Çevrimiçi aktifliklerini izleyin. Çocuklarla kumpaslı olarak çevrimiçi tecrübeleri hakkında sarih bir biçimde konuşulması, ortaya çıkabilecek rahatsız edici vaziyetlere karşı güven duygusunun geliştirilmesine verim sağlıyor.

 

8. İnternet sitelerinde sanal kredi kartı kullanın. Mektep için yapılan alışverişlerde öğrenmediğimiz uygulamalar ve internet siteleri üzerinden operasyon yapılıyorsa, sanal kredi kartının kullanılması, oluşabilecek tehlikeleri minimize ederek hakikat kredi kartı hesabının korunmasına dayanakçı oluyor.

 

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı