Trend Micro ’nun dünya genelinde yürüttüğü son araştırması, idare heyetlerinin siber güvenliğin rolünü hala hafife aldığını ancak iş hacmi ve kazanç çoğalışında büyük rol oynadığını ortaya koyuyor.
Dünyanın önde gelen siber güvenlik firmalarından Trend Micro, dünya genelinde kuruluşların 2023 senesinde siber güvenlik bütçelerini artırmayı tasarladığını ancak idareyicilerin siber güvenlikle alakalı paradokslu görüşlere sahip olduğunu ortaya koyan yeni çalışmasının neticelerini kamuoyuyla paylaştı.
Trend Micro Tehdit İstihbaratı Başkan Yardımcısı Jon Clay, “Kuruluşların siber güvenlik yatırımlarından en iyi biçimde yararlanabilmeleri için iş dünyası liderlerinin siber güvenliğe bakış açılarını yine şekillendirmeleri ve siber güvenliğin kuruluşlarını nasıl pozitif etkileyeceğini daha kapsamlı bir biçimde gözden geçirmeleri gerekiyor. Araştırmamız siber güvenliğin iş hacmini artırmak ve yeni kabiliyetler kazanmanın kritik bir bileşeni olduğunu net bir biçimde gösteriyor. Her kuruşun büyük ehemmiyet taşıdığı günümüzde siber güvenlikle alakalı kalıplaşmış görüşlerin kuruluşların en tepesinde devam ettiğini görmek evham verici bir gidişat” dedi.
Trend Micro Ülke Müdürü Hasan Gültekin, “Trend Micro tarafından dünya genelinde 250 ’nin üzerinde işletmede 2500 ’şan üzerinde karar vericiyle hakikatleştirilen Risky Rewards başlıklı araştırma, alanı teknoloji olmayan üst düzey idareyicilerin siber güvenliğe olan bakış açılarını net bir biçimde ortaya koyuyor. Kuruluşların siber güvenliğin iş süreçlerinin dağılmaz bir parçası olduğunu kabul etmeleri büyük ehemmiyet taşıyor” dedi.
İş dünyasındaki karar vericilerin BDM takribî üçte ikisi yüzde 64 2023 senesinde güvenlik yatırımlarını artırmayı tasarladıklarını belirtiyor. Ancak araştırma, karar vericilerin siber güvenlik ile müessesenin öteki kısımları arasındaki ilişkiye dair kavrayışlarında kritik beceriksizlikler olduğunu da ortaya koyuyor.
Öteki yandan, firmaların yarısı yüzde 51 siber güvenliğin lüzumlu bir maliyet olduğunu ancak kazanca katkıda bulunmadığını iddia ederken, eş bir oran da yüzde 48 bedelinin hamle/tehdit ihtiyata ile hudutlu olduğunu korunuyor. Hatta neredeyse beşte biri yüzde 38 siber güvenliği bir iş basitleştiriciden ziyade bir mani olarak görüyor.
Öte yandan, yüzde 81 ’i siber güvenlik mevzusundaki noksanlıkların yeni iş kazanma kabiliyetlerini etkileyebileceğinden evham dinliyor ve beşte biri yüzde 19 bunun zati olduğunu kabul ediyor. Bu gidişat, karar vericilerin neredeyse dörtte üçünün yüzde 71 potansiyel alıcılar ve tedarikçilerle yapılan görüşmelerde kendilerine siber güvenlik duruşu hakkında sualler sorulduğunu kabul etmesiyle ortaya çıkıyor. yüzde 78 ’i ise bu bilgi arzlarının sıklığının çoğaldığını söylüyor.
Tavırlardaki bu apaçık paradoks, bir başka belirti tarafından ortaya konuyor. Alıcı adayları ve tedarikçilerin pazarlıklarda güvenliğe sarihçe öncelik vermelerine karşın, karar vericilerin sadece yüzde 57 ’si siber güvenlik ve alıcı kazanımı/memnuniyeti arasında güçlü veya çok güçlü bir irtibat olduğunu düşünüyor.
Nitelikli çalışan kazanımı, karar vericilerin siber güvenlik ile işin geri kalanı arasındaki irtibata ait kavrayışlarında sarih boşlukların olduğu bir başka alan olarak öne çıkıyor.
Katılımcıların neredeyse dörtte üçü yüzde 71, her yerden çalışabilme maharetinin marifetleri kazanma ve elde yakalama çabasında hayati ehemmiyet taşıdığını belirtiyor. Yeniden de sadece takribî beşte ikisi siber güvenlik ile çalışanları elde yakalama yüzde 42 ve marifetleri cezbetme yüzde 43 arasındaki güçlü irtibatı kavrıyor.
Katılımcılar, siber güvenliğin çalışan tecrübeyi üzerindeki tesirini kabul etmelerine karşın şu görüşlere sahip:
Yüzde 83 ’ü mevcut güvenlik siyasetlerinin uzaktan çalışanların işlerini yapma kabiliyetlerini etkilediğini ifade ediyor misalin, ağ ve bilgi ulaşım meseleleri ve çalışma süratinin yavaşlaması Yüzde 43 ’ü mevcut güvenlik siyasetlerinin çalışanların her yerden çalışabilmesine kısıtlama getirdiğini belirtiyor Yüzde 54 ’ü mevcut siyasetlerin çalışanların kullanmayı seçebileceği aygıtları/platformları kısıtladığını düşünüyor
Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı