Türkiye'deki kullanıcıların %43'ü eşleri ve partnerleriyle fotoğraf paylaşmıyor

PAYLAŞ
Türkiye'deki kullanıcıların %43'ü eşleri ve partnerleriyle fotoğraf paylaşmıyor
  • 0
  • 0
  • 3 dakika da oku
  • +
  • -

Kaspersky* tarafından hakikatleştirilen Dijital Hurafeler anketi, Orta Doğu, Türkiye ve Afrika bölgesindeki katılımcıların yarısından aşırısının %55 partnerleri veya eşleriyle sosyal ağlarda resim paylaşmadığını ortaya koydu. Türkiye ’de bu oran %43 olarak tanımlandı.

Şahsi resimlerin sosyal medyada paylaşılmasının bazı negatif neticeleri olabiliyor. Bilgi ihlalleri sebebiyle resimler istenmeyen şahıslar tarafından ele geçirilebiliyor ve şahsi bilgilerin sarihe çıkması tehlikeyi doğabiliyor. Sonrasında siber kabahatliler bu resimleri kimlik hırsızlığı veya oltalama hamleleri için bilgi toplamak emeliyle kullanabiliyor. Resimlere defineli konum bilgileri, kullanıcının nerede olduğunu sarihe çıkararak fiziksel güvenliği bile riske atabiliyor.

Kullanıcılar sevdikleriyle resim paylaşmaktan sakınmalarına dair değişik nedenler sunuyor. Türkiye ’de insanların %60 ’ı özel yaşamları hakkında kimsenin bilgi sahibi olmasını istemiyor. Her beş katılımcıdan biri %19 resimlerdeki görünümünden hoşlanmıyor. %20 ’si partnerlerinin ortak resimlerinin herkese sarih olarak paylaşılmasını istemediğini söylüyor erkekler bu fikri bayanlardan daha sık dile getiriyor. Türkiye ’den ankete katılan her dört şahıstan biri %25 resimlerin herkese sarih olarak paylaşılması halinde kendilerinin veya ilişkilerinin şanssızlığa uğrayacağından korkuyor.

Kaspersky Türkiye Ganel Müdürü Prensibim Özar, neticeleri şöyle değerlendiriyor: “Bazı gidişatlarda, sosyal ağlardaki resimler davetsiz davetliler ve siber kabahatliler için bilgi kaynağı haline gelebilir. Özellikle resimlere açıklamaların veya coğrafi yaftaların eşlik ettiği gidişatlarda bu geçerli. Muhtemel tehlikelerden biri de doxing hamleleriyle karşı karşıya kalmaktır. Bu, makûs maksatlı bireylerin kurbanın haysiyetine hasar vermek veya mesele yaşamasına neden olmak için hakkındaki bilgileri kamuya sarih bir biçimde yayınladığı bir hücum biçimidir. Doxing yapanlar misalin şahsı güç gidişatta vazgeçebilecek şahsi resimler veya videolar, genellikle bağlamından koparılmış şahsi yazışma parçaları, ev adresi, telefon numarası, iş yeri hakkında bilgiler kullanırlar. Bu sebeple şahsi veya başka bir bireyle paylaşılan, birliktesi açıklama kapsayan bir resmi yayınlamadan evvel, böyle bir yayının rastgele birine hasar verip vermeyeceğini düşünmek ve gönderiyi yayınlamadan evvel izin istemek ehemmiyetlidir.”

Kaspersky, sosyal ağlarda paylaşılan resimlerin tehlike oluşturmaması için şunları öneriyor:

Taranmış dokümanlar gibi saklı bilgiler kapsayan resimler yüklemeyin. Hesabınız herkese sarihse, dostlarınız ve aile aboneleriniz hakkındaki bilgileri sosyal ağlarda paylaşmayın. Sosyal ağlardaki saklılık ayarlarınızı hakimiyet edin. Profilinizi saklı tutun ve yalnızca şahsi olarak tanıdığınız şahısları dost olarak ilave etmeyi seçim edin. Her hesap için güçlü ve değişik şifreler kullanın. Bunları periyodik olarak değiştirin ve şifre oluşturmak ve gizlemek için şifre idareyicileri kullanın. Platform izin veriyorsa iki düzeyli kimlik doğrulama kullanın. Öteki şahıslar hakkındaki bilgileri onların izni olmadan üçüncü bireylere aktarmayın.

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı