VR Oyunlarının Geleceği

PAYLAŞ
VR Oyunlarının Geleceği
  • 0
  • 0
  • 4 dakika da oku
  • +
  • -

HTC, Meta, Valve ve Sony ’nin liderliğinde ilerleyen sanal gerçeklik aygıtları, ağırlıklı olarak video oyunları için kullanılıyor. Oyunfor Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu ’na göre 2023 seneyi, cümbüş sektöründe sanal reelliğin ivme kazanacağı bir sene olacak.

Öncelikle sanal gerçeklik aygıtlarının geçmişinden azıcık bahsedebilir misiniz?

Her ne kadar sanal gerçeklik aygıtları son senelerde yaşamımıza girmiş olsa da ilk sanal gerçeklik aygıtı 1968 senesinde, Damocles ’in Kılıcı ismiyle, Ivan Sutherland ve talebesi Bob Sproull tarafından planlandı. Natürel ki bu, bir başlangıç projesi olduğundan oldukça ilkel bir yapıya sahipti. Uzun seneler sonra, 90 ’larda, son kullanıcıya müteveccih sanal gerçeklik projeleri ortaya çıkmaya başladı. Bu projelerin başında gelen SEGA VR, iptal edilmemiş olsaydı oyuncularla buluşan ilk sanal gerçeklik aygıtı olacaktı. Nintendo da Virtual Boy isminde, şu anki sanal gerçeklik aygıtlarının anlamında çalışan, ¨masa üstü¨ bir ürün piyasaya sürdü fakat zaferli olamadı.

Sanal gerçeklik furyasının coşku verici bir şekilde yaşamımıza girmesinin lideri olarak Meta ’nın sahip olduğu Oculus ’u gösterebiliriz. Henüz piyasaya çıkmadan imalcilere dağıtılan ¨devkit¨i ile büyük bir coşku yaratan bu sanal gerçeklik gözlüğünün, bir hayli işletmenin piyasada kendine yer edinmesinin yolunu açtığını söyleyebiliriz.

Şu an piyasada hangi sanal gerçeklik aygıtları mevcut?

Bu suali birkaç sene evvel sormuş olsaydınız çok daha kısa bir liste yapabilirdik ama şu anda bu müzakereye sığdırılamayacak kadar çok rakamda sanal gerçeklik makinesinin satışı yapılıyor.

Peki en popüler sanal gerçeklik gözlükleri hangileri?

Şu anda piyasada bulunan gözlükleri ikiye ayırabiliriz: Ana bir sisteme bağlı olanlar ve kablosuz, hiçbir aygıta lüzum dinlemeyenler.

En çok öğrenilen ve seçim edilen markaların başında HTC geliyor. HTC ’nin Vive Pro 2 ve Vive Focus 3 modelleri -her ne kadar maliyetleri azıcık yüksek olsa da- kullanıcılar tarafından bir hayli seviliyor.

Valve ’ın Index gözlüğü oyuncular tarafından seçim edilen bir gözlük olurken PlayStation 4 ile çalışan PlayStation VR da konsol kısmında sanal gerçeklik lüzumunu karşılıyor.

Bağımsız bir işletme olarak yolculuğa başlayan ama daha sonra Meta ’nın Facebook ’un satın aldığı Oculus markasının Quest 2 modeli hem maliyetiyle, hem de performansıyla en çok seçim edilen kablosuz / kendi harekâtçısıyla çalışan sanal gerçeklik gözlüğü. Quest 2 ’ye rakibi olan, 2021 senesinde çıkan HTC Vive Flow da tasarımı ve değişik öbür özellikleri ile alkış topluyor.

Hangi marka ve modeller büyük temenni yaratıyor?

Konsol tarafında, Şubat sonunda piyasaya sürülmesi beklenen PlayStation VR 2, şimdiden açıklanan bir hayli iyi reyin ile PS5 sahiplerinin seçim edeceği, günümüz standartlarına uygun bir aday olma yolunda ilerliyor. HTC tarafında XR Seçkine modeli, Vive Flow ’un daha güçlü bir versiyonu olarak hazırlanmakta. Bu modelin sanal reelliğin yanı gizeme ¨artırılmış asıllık¨ özelliklerine de sahip olması bekleniyor. HTC ’nin Vive Pro 3 modelini de önümüzdeki aylarda duyuracağını düşünüyorum.

Sanal gerçeklik gözlüklerinin şu anki gidişatını ve geleceğini nasıl değerlendiriyorsunuz?

Gerçeğine bakarsanız sanal gerçeklik aygıtları bugüne dek oluşan temenniyi bütün anlamıyla karşılayamadı. Bunun en büyük sebebi de henüz bu aygıtların ¨emekleme¨ düzeyinde olması. Piyasaya sürülen aygıtların hemen hemen hiçbiri uzun süreli kullanıma müsait değil. Günden güne ağırlıkları düşüyor olsa da özellikle PC irtibatlı olanlar birkaç saat sonra konforsuz bir gidişat yaratıyor. Öbür yandan, iyi yapılandırma ve ekstra sensör gibi ihtiyaçlar, işleri son kullanıcı için azıcık güçleştiriyor.

Sanal gerçeklik aygıtlarının yaygınlaşması için neredeyse bir güneş gözlüğü kadar konforlu olması gerekiyor. Bunun, bu sistemlerin yaygınlaşması için gereken kriterlerin başında geldiğini düşünüyorum.

Tüm bunlara rağmen piyasaya sürülecek yeni ve güçlü sistemlerle birlikte reyin sektörünün bir alt sektörü olarak belirleyebileceğimiz ¨sanal reelliğin¨ 2023 senesinde ivme kazanacağını düşünüyorum.

 

Kaynak: adamnedio.com