Yapay Zekanın Yükselişi

PAYLAŞ
Yapay Zekanın Yükselişi
  • 0
  • 0
  • 5 dakika da oku
  • +
  • -

Bir müddet evveline kadar fütüristik bir mevzu olarak görülen suni zihin, özellikle ChatGPT ’nin herkes tarafından erişilebilir hale gelmesiyle büyük bir yükselişe geçti. Oyunfor Genel Müdürü Mehmet Dumanoğlu, suni zihnin ilerleyen senelerde yaşamımızda çok daha fazla yer alacağını düşünüyor.

Genel anlamda suni zihnin ne olduğundan kısaca bahsedebilir misiniz?

Son yarıyılda ismini çok daha sık dinlemeye başladığımız suni zihin, bugünün ve geleceğin öne çıkan teknolojik büyümelerinden biri. Suni Zihin Artifical Intelligence – AI terimi, bir bilgisayar programının insan zihni ile alakalı görevleri veya idrak süreçlerini asıllaştırma kabiliyetini ifade ediyor.

Suni zihin hangi alanlarda kullanılıyor?

Suni zihin, uzunca bir müddettir, bir hayli alanda değişik biçimlerde kullanılıyor. Suni zihin algoritmalarının popüler ve yaygın kullanımlarına misal olarak şunlar gösterilebilir: Konuşmayı veya metni tanıyan ve buna göre tercüme yapan Google Translate, alışveriş sitelerinin teklif sistemleri, spam filtreleri, Siri, Alexa, GPS ve natürel ki video oyunları. Suni zihin video oyunlarında gerçeğine bakarsanız çok uzun bir müddettir, değişik biçimlerde ve seviyelerde kullanılıyordu ve hala kullanılmakta. Bir oyunda oyuncunun karşısına çıkan -söz gelimi- düşmanların her biri reelinde bir suni akla sahip. Oyuncunun hareketlerine göre kendi hücumlarını ayarlıyorlar, emin rotaları izleyebiliyorlar vb. Oyunlardaki suni zihnin ne kadar iyi olup olmadığı da genellikle oyunun üretimcisine kalıyor; tek bir ana teknolojiden bahsetmek muhtemel değil.

Bunların dışında, yapım işletmelerinin yapım hatlarındaki robotlar ve konutumuzda yerleri arınan küçük aletler de suni akıldan yararlanıyor. Natürel ki bu misalleri arttırmak muhtemel; hipotez ettiğinizden çok daha fazla alanda suni akıldan faydalanıldığını söyleyebiliriz.

Peki suni zihin neden bir anda yoğun biçimde konuşulmaya başlandı?

Azıcık evvel verdiğim misallerde suni zihnin bir ¨alt sistem¨ olarak konumlandığını söyleyebiliriz. Lakin özellikle oldukça gelişmiş bir sistem olan ChatGPT ’nin herkesin kullanımına açılması, bir anlamda suni zihnin son kullanıcıyla buluşmasını sağladı. Keza Midjourney ve DALL-E vb. gibi, suni zihin aracılığıyla çizim yapan, hatta sanat yapıtları ortaya koyan algoritmalar da yeniden genel kullanıcının alakasını çekti ve bu kavram ¨kullanıcı arkadaşı¨ bir formatta yaşamımıza girmiş oldu.

Şu anda, standart bir bilgisayar veya telefon kullanıcısının erişebileceği suni zihin misallerinden bahsedebilir misiniz?

Misallerin başında elbette ki ChatGPT geliyor. Suallerinizi cevaplayarak size takviyeci olmaya çalışan bu suni zihin bot ’u, bilme yetisine sahip olduğundan gün geçtikçe daha ¨uslu¨ bir hale geliyor. DALL-E ve Midjourney ’den de bahsetmiştik; bu yazılımlar, verdiğiniz anahtar sözcükleri kullanarak tüm interneti tarıyor, data ’ları birleştiriyor ve size hiçbir yerde olmayan tekil bir fotoğraf ¨çiziyor¨.

Şu anda bir hayli işletme veya geliştirici, değişik işlerde kullanılmak üzere kendi suni zihin programlarını geliştiriyor. Misalin Krisp, telefon görüşmelerinde arka tasarıdan gelen sesleri ve hengameyi ortadan kaldırıyor, Beatoven telifsiz müzikler üretiyor, Stockimg anahtar kelimeler ile kitap kapakları, duvar kağıtları veya logolar oluşturuyor, Resume Worded iyi bir özgeçmiş yazmanızı sağlıyor. Misalleri artırmak muhtemel ama gerçek öğrenmeniz gereken, bir hayli yevmiye işin suni zihin sayesinde basitleşecek olması.

Suni zihnin geleceğini nasıl görüyorsunuz?

Hatırlarsanız, Bill Gates geleceğin teknolojisinin sanal gerçeklik olmadığını, suni zihin olduğunu söylemişti. Bunun üzerine Microsoft, sahip olduğu ¨Edge¨ isimli tarayıcısını suni zihin ile güçlendirildi. Google da kendi geliştirdiği suni zihin teknolojisi olan Bard ’ı duyurdu. Şayet suni zihin alanındaki büyümeler bu süratle giderse önümüzdeki birkaç senede işlerimizi daha fazla basitleştirecek sistemlerin yaşamımıza gireceğini düşünüyorum.

Son olarak, sizce suni zihin bazı işlerin sonunu getirebilir mi?

İnsanlık tarihine baktığımızda teknolojik büyümelerle birlikte bazı işlerin ortadan kalktığını görüyoruz. Aktüel gidişatta ise varolan suni zihin teknolojilerinin işlerin otomasyona bağlanması için yeterli seviyede olduğunu söyleyemeyiz ama bu, oldukça enerjik ve öngörülemez bir mevzu olduğundan net bir yorum yapabilmemiz muhtemel değil. Belki de bu suali ChatGPT ’ye yöneltmeniz daha doğru olur; ne dersiniz?

 

Kaynak: adamnedio.com