Afet bölgesindeki çocukların eğitimine katkı sağlamak üzere Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği işbirliğiyle başlatılan “Yarını Kodlayanlar Sosyal Yaşama Destek” projesi kapsamında ilk konteyner teknoloji sınıfı Adıyaman ’da açıldı. Konteyner sınıfta 7-14 yaş arası çocuklar için müzik ve masal atölyeleri, kodlama eğitimleri ve muhtelif sosyal faallikler tertip edilecek; reyin terapisiyle psikososyal destek sağlanacak.
Türkiye Vodafone Vakfı ve Habitat Derneği tarafından dijital geleceğe hazır jenerasyonlar yetiştirme amacıyla başlatılan “Yarını Kodlayanlar” projesinde bu sene ana odak Kahramanmaraş merkezli zelzelelerden etkilenen çocuklar olacak. Afet bölgesindeki çocukların eğitimine katkı sağlamak emeliyle yaşama geçirilen “Yarını Kodlayanlar Sosyal Yaşama Destek” projesi kapsamında ilk konteyner teknoloji sınıfı Adıyaman ’da açıldı. Konteyner sınıfta 7-14 yaş arası çocuklar için müzik ve masal atölyeleri, kodlama eğitimleri ve muhtelif sosyal faallikler tertip edilecek; reyin terapisiyle psikososyal destek sağlanacak. Adıyaman ’ın ardından Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ’da da konteyner teknoloji sınıfları kurulacak. Toplam 100 bin çocuğa erişilmesi amaçlanan projede bir dolaşıcı eğitim çadırı da afetderi etkilenen 11 şehirdeki köy, çadır kent ve konteyner kentleri ziyaret ederek çocuklar için eğitim ve faallikler tertip edecek.
“Yarını Kodlayanlar Sosyal Yaşama Destek” projesi kapsamında yapılan çalışmalar Adıyaman Sultangazi Belediyesi Konteyner Kent ’te tertip edilen buluşmada paylaşıldı. Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel ve Habitat Derneği Genel Sekreter Takviyecisi Taha Aydoğmuş ’un katılımıyla tertip edilen buluşma sonrası konteyner teknoloji sınıfı ziyaret edildi.
Türkiye Vodafone Vakfı Başkanı Hasan Süel, şunları söyledi:
“Asrın faciayı olarak belirlenen çok acı bir süreç yaşadık. Dayanışma ve takviyeleşmenin ehemmiyetinin her zamankinden daha fazla çoğaldığı bir yarıyıldayız. Türkiye Vodafone Vakfı olarak yaralara nasıl merhem olabiliriz diye düşündük. Önceliği, zelzelelerden en çok etkilenen grup olduğuna inandığımız çocuklarımıza verdik. Onlar için bir yandan teknoloji eğitimi alıp bir yandan da sosyalleşebilecekleri, böylece kendilerini iyi sezecekleri ve tekerrür yaşama bağlanacakları özel etraflar oluşturmak istedik. 2016 senesinden bu yana Habitat Derneği ile beraber sürdürdüğümüz ‘Yarını Kodlayanlar ’ projesini bölgenin gereksinimlerine uygun olarak yine tasarladık. Böylece, ‘Yarını Kodlayanlar Sosyal Yaşama Destek ’ projesi doğdu. Proje kapsamında kuracağımız konteyner teknoloji sınıflarında ve dolaşıcı eğitim çadırında 7-14 yaş arası çocuklarımız için müzik ve masal atölyeleri, kodlama eğitimleri ve muhtelif sosyal faallikler tertip edeceğiz. Ayrıca, reyin terapisiyle psikososyal destek sağlayacağız. İlk konteyner teknoloji sınıfımızı Adıyaman ’da açtık. Önümüzdeki günlerde Hatay, Kahramanmaraş ve Malatya ’da da konteyner teknoloji sınıfları kuracağız. Dolaşıcı eğitim çadırımız da afetderi etkilenen 11 şehrimizdeki köy, çadır kent ve konteyner kentleri ziyaret edecek. Toplam 100 bin çocuğa erişmeyi amaçlıyoruz. ‘Yarını Kodlayanlar Sosyal Yaşama Destek ’ projesiyle, bölgede ehemmiyetli bir sosyal lüzuma yanıt vereceğimize; zelzeleden etkilenen çocuklarımızın derlenmelerine, kuvvetlenmelerine, yine yaşama entegre olmalarına ve kendilerini iyi sezmelerine takviyeci olacağımıza inanıyoruz. Türkiye Vodafone Vakfı olarak, bölgede ekonomik ve sosyal yaşamın yine canlanmasına destek olmak için çalışmayı sürdüreceğiz.”
Habitat Derneği Genel Sekreter Takviyecisi Taha Aydoğmuş ise şöyle konuştu:
“Son yaşadığımız zelzele faciayı, ülkemizde ve tüm dünyada büyük bir yeis ve kaygı yarattı. Ancak, bu facianın ardından beraber hareket ederek imhayı eksiltebiliriz. Habitat Derneği olarak, zelzelenin neden olduğu imhayı eksiltmek için el ele veriyoruz. Türkiye Vodafone Vakfı ile beraber yürüttüğümüz ‘Yarını Kodlayanlar ’ projesini zelzelenin tesirlerini gevşetmek için nasıl çözümler sunabileceğini konuşarak yine tasarladık. ‘Yarını Kodlayanlar Sosyal Yaşama Destek ’ projesiyle geleceğimizin umudu olan çocuklarımıza destek olmak için konteynerlerde çocukların eğitim şartlarını iyileştirmeye başladık ve devam edeceğiz. Çocukların coşkuyu tarifsizdi ve biz de onların mutluluğuna ortak olduk. Bir haftadır konteyner sınıfımızı kurduk ve faalliklere başladık. Bugüne kadar 250 ’den fazla çocuğumuzla ritim ve masal atölyeleri, teknoloji eğitimleri, kitap okuma saatleri, imtihana hazırlanan sınıflar için çalışma saatleri ve değişik aktiflikleri reelleştirerek, çocukların eğitimlerine katkı sağlamaya çalıştık. Sınıflar, çocuklar için tehlikesiz bir alan sağlamak üzere özel olarak planlandı ve çocukların sevinçli süre geçirmeleri için de muhtelif imkânlar sunuldu. Bölgedeki değişik çocuklara da erişmeye ve psikososyal destek sağlamaya devam edeceğiz. Zira, bizim için en ehemmiyetli şey çocuklarımızın suratının gülmeye devam etmesi. Bu sebeple, üzerimize düşen mesullükleri yerine getirmekten mutluluk dinliyoruz ve çocuklarımızın geleceği için çalışmalarımıza ara vermeden devam edeceğiz.”
Liseli gençler için hackathon
“Yarını Kodlayanlar Sosyal Yaşama Destek” projesiyle bölgedeki çocuklar için konteyner teknoloji sınıfları ve dolaşıcı eğitim çadırında zenginleştirilmiş ve psikoloji alanında uzman adlardan onay alınmış özel eğitim ve faallikler tertip edilecek. Proje kapsamındaki aktiflik ve eğitimler afetderi etkilenen çocukların yerleştirildiği değişik şehirleri de içerecek. Ayrıca, liseli gençlere müteveccih olarak tertip edilecek “Afete Teknolojik Çözümler Hackathonu” ile suni akıl ve değişik teknolojiler kullanılarak afet mevzusunda çözüm üretilmesi sağlanacak.
23 Nisan ’a özel faallikler
Proje kapsamında 23 Nisan Milli Hakimlik ve Çocuk Bayramı evveli Adıyaman öncelikli olacak biçimde bölgedeki çocuklara hediye dağıtımı yapılıyor. Vodafone çalışanlarının dayanağıyla bir araya gelen hediyeler arasında çocuk kitapları, kırtasiye malzemeleri, oyuncaklar, set oyuncaklar, kutu oyunları ve fertsel oyunlar bulunuyor. Bölgedeki 23 Nisan kutlamaları kapsamında çocuklar için surat boyama, büyü şovları gibi etkinlikler tertip ediliyor.
300 bini aşkın çocuğa erişildi
“Yarını Kodlayanlar” projesiyle, Türkiye ’nin dört bir yanında yaşları 7-14 arasında değişen çocuklara gönüllü eğitmenlerin idaresinde programlamaya giriş, algoritma manayı, uygulama yapma, hikâye oluşturma ve reyin yapma gibi mevzularda teorik ve uygulamalı eğitimler veriliyor. Bugüne kadar 81 şehirde 300 bini aşkın çocuğa erişen proje kapsamında son 1 senede elde edilen toplam sosyal değer 14 milyon TL olurken, projeye yapılan her 1 TL ’lik yatırım 7,7 TL değerinde sosyal fayda yarattı. “Yarını Kodlayanlar” eğitimlerine online eğitim platformu Yarinikodlayanlar.com üzerinden de fiyatsız erişilebiliyor.
Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı