Yeni teknolojiler ile gelişen bir manipülasyon biçimi: Deepfake

PAYLAŞ
Yeni teknolojiler ile gelişen bir manipülasyon biçimi: Deepfake
  • 0
  • 0
  • 4 dakika da oku
  • +
  • -

Doç. Dr. Bahar Muratoğlu Pehlivan: “Deepfake cemiyeti manipüle etmek için son derece riskli bir vasıta”

Son yarıyılda oldukça gündemde olan deepfake teknolojisiyle üretilmiş içeriklere karşı uzmanlar uyarıyor… Öyle ki tespit edilebilmesi için çok ayrıntılı analiz gerekiyor. Görüntülerdeki yanılgılara, bireyin surat ve kafa hareketlerindeki hatalara, göz kırpma sıklığına ve şahıs hareket ettiğinde görüntüde bozulma olup olmadığına bakıldığını belirten Doç. Dr. Bahar Muratoğlu Pehlivan, bireyin görüntüsünün, hareketlerinin ve sesinin hakikate çok yakın bir şekilde taklit edilebildiğini söylüyor. “Sahte haber ve kara propaganda emeliyle kullanımı büyük bir evham oluşturuyor.” diyen Pehlivan, deepfake teknolojisinin cemiyeti manipüle etmek için son derece riskli bir vasıta olduğunu da ilave ediyor. 

Üsküdar Üniversitesi Bağlantı Fakültesi Dekan Takviyecisi, Gazetecilik Kısmı Öğretim Azası Doç. Dr. Bahar Muratoğlu Pehlivan, son yarıyılda gündemi oldukça meşgul eden deepfake hakkında açıklamalarda bulundu.

Bireyin görüntüsünü ve sesini hakikate çok yakın biçimde taklit edebiliyor…

‘Deepfake ’i yeni teknolojiler ile büyüyen bir manipülasyon şekli olarak belirleyen Doç. Dr. Bahar Muratoğlu Pehlivan, “Bir bireyin görüntüsünü, hareketlerini ve sesini, hakikate çok yakın bir şekilde taklit edebilir. Böylece şahsı yapmadığı şeyleri yapmış, söylemediği şeyleri söylemiş gibi gösterebilir. Genel olarak sentetik medya teknolojisi, bireylerin eylemlerini simüle etkenin yanı gizeme, gerçeğinde var olmayan bireylere ait görseller üretebilir veya hakikat görüntülerin muhtelif özelliklerini değiştirebilir.” diyerek açıkladı.

Deepfake yurttaşların doğru bilgi edinme hakkını yasaklıyor 

“Deepfake teknolojisini, taklit edilmesi istenen bireyin kaynak görüntülerini kullanarak, suratları bir şahıstan değişiğine aktaran, derin bilme temelli suni zekâ teknolojisine direndiğini söyleyebiliriz.” diyen Pehlivan, bu teknolojinin gitgide yaygınlaştığına ve kullanımının basitleştiğine dikkat çekti. 

Bu mevzudaki endişelerden birinin, sıklıkla bayanları hedef alması olduğunu belirten Pehlivan, “Öte yandan, sahte haber ve kara propaganda emeliyle kullanımı da büyük bir evham oluşturuyor. Cemiyeti manipüle etmek için son derece riskli bir vasıta olarak görünüyor. Yanlış bilginin çok süratli dağıldığı, üstelik yanlış olduğu ortaya çıksa bile yayılımının yasaklanamadığı ve hasarın karşılama edilemediği çağımızda gerek fertsel gerekse cemiyetsel düzlemde büyük meseleler barındırıyor. Bu açıdan, demokratik kumpasa bir tehdit oluşturuyor ve yurttaşların doğru bilgi edinme hakkını yasaklamış oluyor.” açıklamasında bulundu.

Manipüle edebilecek sahte içerikler polarizasyona neden olabiliyor… 

Fertlerin hakikat olmayan görüntülerinin üretilip dağılmasının başlı başına bir kabahat unsuru olduğunu anımsatan Doç. Dr. Bahar Muratoğlu Pehlivan, “Deepfake aracılığıyla görüntüleri simüle edilen şahıslar hakkında yanlış bilgi dağılmış ve söz mevzusu fertlerin şahsiyet hakları ihlal edilmiş olur. Öte yandan bu biçimde görüntüler üretebiliyor olmak, yeni bağlantı teknolojileri üzerinden başka kabahatleri işlemeyi de basitleştiriyor. Bir değişik mesele de cemiyeti manipüle edebilecek sahte içeriklerin paylaşılmasıyla cemiyette polarizasyona, çatışmaya neden olabilmesi olarak ortaya çıkıyor.” biçiminde konuştu.

Deepfake içeriği tespit etmek çok ayrıntılı analiz gerektirir

Deepfake içeriği tespit etmek için görüntülerin çok ayrıntılı araştırılması ve her bir karenin ayrı ayrı tahlil edilmesi gerektiğinin altını çizen Pehlivan, “Görüntülerdeki yanılgılara, bireyin surat ve kafa hareketlerindeki hatalara, göz kırpma sıklığına ve şahıs hareket ettiğinde görüntüde bozulma olup olmadığına bakılır. Bu emelle geliştirilmiş vasıtalar ve programlar kullanılabilir.” dedi.

Deepfake ’i tespit etmek için büyümekte olan suni zekâ uygulamaları olduğunu da kaydolan Pehlivan, sözlerini şöyle bitirdi:

“Elbette, deepfake teknolojisi de gün geçtikçe büyüyor ve mevcut doğrulama taşıtları bir gün noksan kalabilir. Ancak doğrulama ve sentetik medya tespit etme teknikleri de aynı güzergahta büyümeye devam edecektir. Ehemmiyetli olan, yeni bağlantı teknolojileri aracılığıyla dağılan içeriklere kuşkuyla yanaşmak ve teyit edilip edilmediğini takip etmektir.” 

 

Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı