Çocuklar neden ödev yapmak istemez?

PAYLAŞ
Çocuklar neden ödev yapmak istemez?
  • 0
  • 0
  • 3 dakika da oku
  • +
  • -

Eğitim Uzmanı Abdulkadir Özbek, talebelerin neden ödev yapmak istemediklerini, anne ve babaların çocuklarına bu mevzuda nasıl yanaşmaları gerektiğini ve ödevin ehemmiyetini tüm detaylarıyla sizler için anlattı.

ÖDEV, BİLMENİN EHEMMİYETLİ BİR HALKASIDIR

Ödev, günlük işlenen mevzunun genel tekerrürüdür. Ev ödevleri, çocukların mesullük kazanmasının yanı gizeme ders sırasında bildiklerinin ev civarında tekerrür edilerek pekiştirilmesi ve bu bilgilerin uzun süreli hafızaya kaydolunması için verilir. Daha sonra bilinecek bilgiler için zemin hazırlanması, araştırma yapma ve kaynak kullanma yeteneklerinin geliştirilmesi ve fertsel çalışma yeteneklerinin gelişiminin sağlanması da bu yolla muhtemeldir.

iStock-1034464980

Burada ehemmiyetli olan nokta; ödevlerin çocukların akademik gelişim ve hüner seviyesine uygun olması ve derste bilinen bilgilerin içeriği ile ödevlerin içeriğinin birbiri ile örtüşmesidir.

Ödevin bir lüzumluluk olduğunu düşünen ve içten motivasyon sağlamayan çocuklar genellikle muhtelif mazeretler sunarak bu süreci sıçramaya çalışabilmektedir. Ancak çocuğun ödev yapmama mevzusundaki bu ısrarcı davranışın altında uyuyan nedenler olabilir:

Ödevin çocuğun seviyesinin üstünde olması Ödevler çocuklarımızın öğrenişsel seviyesine uygun olmaz ise çocuklar ödev yapmaktan neşe alamayabilir. Bu surattan da ödevi yapmak istemezler. Eğitimcilerin ödevin güçlük derecesini ayarlarken talebenin hafif zorlanarak yapabileceği bir seviyede ayarlaması çok ehemmiyetlidir. Ödevin çocuğun akademik seviyesinin altında olması Böyle bir gidişatta çocuğun potansiyeline uygun ödev verilmesi için hocalarla irtibat halinde olunarak değişikleştirilmiş ödev vermesi arz edilebilir. Ödev çocuğun ilgisine sürüklemiyor olabilir Bu stil bir gidişatta ödevlerin içeriği revize edilerek keşfetme temalı ödevler vermesi sağlanabilir ya da ebeveynler evde mevzuyu keşfetme aktiflikleri/deneyleri yaptırabilir. Çocuğun kendine ait bir ev ödevi programı olmayabilir Böyle bir gidişatta mekteplerdeki kılavuzluk ve psikolojik danışmanlık ünitesindeki hocaların da takviyesiyle talebeye ders çalışma programı hazırlanabilir. Talebe bilme stilini öğrenmiyor olabilir Hepimizin değişik bir bilme tarzı vardır. Kimilerimiz video izleyerek, okuyarak, akıl haritaları oluşturarak ya da tekerrür ederek biliriz. Çocuklarımızın çalışmaya nasıl ve nereden başlayacağı mevzusunda onlara yol gösterici olmamız, bilmeyi bilme mevzusunda kendimizi geliştirmemiz gerekmektedir.

ANASAYFAYA DÖNMEK İÇİN TIKLAYINIZ