Kalbi besleyen damarlar kalbin üzerine izler. Kalbin üzerinde değil, bir kısmının veya tamamının kalp adaleyi içinden geçmesine “Kalp Adaleyi Bandı Hastalığı” veya “Miyokardiyal Bridge” veya “Kalp Adaleyi Köprüsü” denir. Bu gidişat, kalp adalesinin kasılması sırasında damarlara bası yaparak kan akımının geçişini yasaklayabilir ve kalp damar tıkanıklığı gibi bulgulara neden olabilir.
Tanı, genellikle anjiyo usulü ile konulmaktadır. İlk olarak ilaç rehabilitasyonu ile hastaların şikayetleri hakimiyet altına alınmaya çalışılır. Ancak ilaç rehabilitasyonuna karşın şikayetleri devam eden hastalarda stent veya cerrahi müdahale gerekebilir. Stent kullanımı, bandın basısına bağlı erken tıkanıklık tehlikeyi taşıdığından dezavantajları bulunmaktadır.
Cerrahi rehabilitasyon, kalıcı bir çözüm olarak görülmektedir. Cerrahi müdahalede, kalp adaleyi bandı kesilerek koroner damar hafifletilmektedir. Gerektiğinde eş zamanlı olarak koroner bypass operasyonu da yapılabilmektedir.
Kalp Adaleyi Bandı Hastalığı hakkında bilgilendirme yapan Doç. Dr. Mazlum Şahin, bu vaziyetin tanı ve rehabilitasyonu hakkında şunları söyledi: “Kalp damarlarının kalp adaleyi içinden geçtiği gidişat olan Kalp Adaleyi Bandı Hastalığı, hastaların yaşam niteliğini ciddi biçimde etkileyebilir. Tanı genellikle anjiyo ile konulmaktadır. İlaç rehabilitasyonu ile şikayetleri hakimiyet altına alınamayan hastalarda stent veya cerrahi müdahale gerekebilir. Ancak stentin erken tıkanıklık tehlikeyi bulunduğundan cerrahi rehabilitasyon, kesin ve kalıcı bir çözüm olarak seçim edilebilir. Hastaların vaziyetine göre, kalp adaleyi bandı kesilerek koroner damar hafifletilebilir ve gerektiğinde koroner bypass da yapılabilir.”
Doç. Dr. Mazlum Şahin, kalp adaleyi bandı hastalığı ve rehabilitasyonu mevzusunda hastaları bilgilendirerek, uygun tanı ve rehabilitasyon usulleri ile hastaların sıhhatlerini en iyi biçimde idaremeyi amaçlamaktadır.
Kaynak: BYZHA Beyaz Haber Ajansı