Özel okul fiyatlarına ne kadar zam gelecek? Bakan Özer saat verdi duyuracak

PAYLAŞ
Özel okul fiyatlarına ne kadar zam gelecek? Bakan Özer saat verdi duyuracak
  • 0
  • 0
  • 4 dakika da oku
  • +
  • -

Velilerin merakla beklediği haber için Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer’den açıklama geldi. ‘Özel mektep fiyatları zam meblağı ne kadar olacak’ sualinin cevabı beklenirken Bakan Özer, bugün saat 15.00’te yapılacak değerlendirme buluşmasını işaret ederek “Umuyorum ki bugün netleşecek ve kamuoyuyla paylaşacağız” ifadelerini kullandı.

Özel mektebe giden milyonlarca talebenin velisi özel mektep fiyatları ile alakalı gelecek zam açıklamasını bekliyor. Ulusal Eğitim Bakanı Mahmut Özer, AK Parti Grup Buluşması evvelinde basın üyelerinin sorularını cevapladı. Bakan Özer, bugün saat 15.00’te özel öğretim müesseseleri idareyicileri ile bir değerlendirme buluşması yapacaklarını belirterek, “Umut ediyorum ki bugün netleşecek ve kamuoyuyla paylaşacağız.” dedi.

Bir evvelki buluşmanın gergin olduğuna müteveccih iddiaların sorulması üzerine Özer, “Yok. Biz orada yalnızca fiyatları konuşmadık. Biz aynı zamanda, özel öğretim müesseselerinin eğitim niteliğini artırmayla alakalı yapılacak iyileştirmeler neler olabilir, hareket maharetlerini daha fazla kuvvetlendirmek için neler yapabiliriz, Ulusal Eğitim Bakanlığı olarak ne destek verebiliriz, çok daha geniş kapsamlı bir buluşmaydı. Fiyat yalnızca bir kısmı.” diye konuştu.

Özel mektep idareyicilerine fiyatla alakalı temennilerin sorulduğunu anlatan Özer, ancak bir değerlendirme yapmadıklarını söyledi.

Yararlı ve saygılı bir buluşma olduğunu vurgulayan Özer, “İki şey kritik. 2023 enflasyon temennisi 2022’ye göre çok daha düşük olacak, enflasyon düşme trendine giriyor. İkincisi; velilerin çıkarlarını merkeze alacağız.” ifadesini kullandı.

“Mart sonu haysiyetiyle kökünden çözülecek”

Bakan Özer öte yandan Mogan Mesleksel ve Teknik Anadolu Lisesi Uygulama Oteli’nde ‘Eğitimle Yine Buluşma’ projesinin tanıtım buluşmasında, kayıt dışı talebe sayısı 9 binin üzerindeki 8 şehrin eğitim idareyicileriyle bir araya geldi. Özer, eğitimde son 20 senede atılan adımlara dikkat toplayarak, mart sonu haysiyetiyle ortaöğretimdeki mektepleşme meselesinin kökünden çözülmüş olacağını söyledi. Özer, “Ülkelerin en kalıcı sermayesi beşeri sermayesi ve bu beşeri sermayenin kalitesini çoğaldırmada kullanılan en kıymetli çalgı da eğitim. 2000 ’li senelere baktığımız zaman 5 yaşındaki mektepleşme oranlarının yüzde 11, ortaöğretimdeki mektepleşme oranlarının yüzde 44, yüksek öğretimdeki mektepleşme oranlarının yüzde 14 ortamında olduğunu görüyoruz. 2000’li senelerde bu ülkenin insan kaynağının çok yararlı kullanılamadığını görüyoruz. İşte son 20 senede bu 70 senelik gecikmeyi karşılama etmek için üç ehemmiyetli adım atıyoruz” dedi.

“1 milyona yakın dersliğimiz var”

Özer, bunlardan birincisinin fiziki yatırım olduğuna dikkat toplayarak, “Tüm şehirlerimizde, tüm ilçelerimizde bu ülkenin evlatlarının mektep evvelinden yükseköğretime kadar eğitimin tüm kademelerinde eğitime ulaşabilmesi için fiyatsız bir biçimde devasa derslikler yapılıyor, mektepler yapılıyor. 2000’li senelerde 300 bin ortamında derslik varken tüm eğitim sistemimizde bugün 857 bin ortamında dersliğimiz var, başka bir deyişle 1 milyona yakın dersliğimiz var. Özellikle sosyal ekonomik seviyesi dezavantaj olan kesimlerin, ailelerinin çocuklarının eğitimle buluşabilmesi için ve kız çocuklarımızın eğitime ulaşabilmesi için çok ehemmiyetli bütçelere sahip olan sosyal siyasetler uygulanıyor. Koşullu eğitim takviyeleri, pansiyonlar, taşımalı eğitim, fiyatsız yemek, fiyatsız ders kitapları gibi devasa eğitim ve sosyal siyasetler. Son 20 senede eğitimde sosyal siyasetlerin 2022’deki kıymeti 525 milyar TL” diye konuştu.

“Tek tek görüşeceğiz”

Özer, gelinen noktada mevcut talebelerin devamsızlık ve terk oranlarını hakimiyet altına almak, ayrıca kayıt dışı talebeleri kesinlikle eğitim sistemine dahil etme maksadında olduklarını belirterek, “Tek bir talebemizi dahi dışarıda vazgeçmeden eğitim sistemine dahil edeceğiz. Maksadımız 3 ay içinde orta öğretimdeki mektepleşme oranını yüzde 95’ten yüzde 99’a çıkarmak. Bunu yapabilir miyiz? Yapabiliriz. Bugün burada ilkokul, ortaokul, lisede kayıt dışı talebe sayısı 9 bin ve üzerinde olan 8 şehrimiz var; İstanbul, Ankara, İzmir, Adana, Konya, Şanlıurfa, Gaziantep ve Diyarbakır. Sizlerle el birliği yaparak, tek tek tüm talebelerimize erişerek, martın sonunda eğitimin tüm kademelerindeki mektepleşme oranını yüzde 99’a yükselteceğiz. Tek tek adreslerine erişeceğiz, ailelerini dinleyeceğiz, çocuklarımızın meselelerini dinleyeceğiz, onlar için en uygun çözüm neyse onu üreterek eğitim sistemimize dahil edeceğiz” dedi.