Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat! Tamamen değişiyor artık gerekli olacak

PAYLAŞ
Ev sahibi ve kiracılar aman dikkat! Tamamen değişiyor artık gerekli olacak
  • 0
  • 0
  • 3 dakika da oku
  • +
  • -

Ev sahibi ve kiracı milyonları ilgilendiren tertip etme geliyor. Adalet Bakanlığı ’nın hazırladığı 7. Yargı Kutuyu ’nin ayrıntıları belirli oldu. Buna göre, kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, gerekli arabuluculuk kapsamına alınacak.

Adalet Bakanlığı ’nın hazırladığı 7. Yargı Kutuyu ’nin ayrıntıları belirli oldu. Kira ilişkisinden kaynaklanan anlaşmazlıklarla alakalı kritik kaideler geliyor. Kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ilamsız icra yoluyla tahliye hariç, ortaklığın giderilmesine ait uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan uyuşmazlıklar ve komşu hakkıyla alakalı uyuşmazlıklar, gerekli arabuluculuk kapsamına alınıyor.

Gazetevatan’ın haberine göre arabuluculuğa ait taraf olunan Singapur Kontratı ’nin iç hukuka geçimine müteveccih tertip etmeler yapıldı. Adalet Bakanı Bekir Bozdağ ise 7. Yargı Kutuyu’yle arabuluculuğun kapsamının genişletileceğini söyleyerek, “Kira alacakları, kat mülkiyeti anlaşmazlıkları, komşuluk hukukundan kaynaklı anlaşmazlıklar gibi mevzuları arabuluculuk kapsamına alıyoruz” dedi. Peki yeni model ev sahibi ve kiracılar arasındaki ilişkiyi nasıl tertip edecek, bu tertip etme fahiş kira çoğalışlarının önüne geçebilir mi? 

Tertip Etmenin senelerdir birikmiş iş yükü sebebiyle tıkanmış adalet mekanizmasına bir soluk aldıracağını dile getiren Güllü, “Gerekli Arabuluculuk mevzularının arasına kira ilişkisinden kaynaklanan uyuşmazlıklar, kat mülkiyetinden kaynaklanan anlaşmazlıkların dahil ediliyor olması pozitif bir büyüme” dedi.

Davalar son senelerde olağanüstü arkasıydı

Anlaşmazlıkların yargı sürecine taşınmadan çözülmesi bakımından arabuluculuk tertip etmesinin yerinde olacağı kanısında olduklarını belirten Güllü, “Kira ilişkilerinden kaynaklanan davalar son senelerde olağanüstü çoğalışlar kaydoldu. Neredeyse tüm davalar içindeki oranları yüzde 30 ’ları geçtiğini hipotez ediyoruz. Arabuluculuk uygulaması bu açıdan yararlı olacaktır. Ancak kira tespiti, kira alacağı ve özelikle tahliyeye müteveccih davaların arabuluculuk usulü ile çözümünün kısa vadede çözüm olmayacağı kanısındayız. Zira cemiyetsel mesele haline gelen bu mevzuda acil müdahale edilmesi gerekir ki bu mesele daha fazla sihrimesin” ifadelerini kullandı.

Kira tespit davası ile alakalı kritik teklif 

TÜKONFED ’in tekliflerinin kira meselesine büyük oranda çözüm getireceğini aktaran Güllü, her binanın ve dairenin belediyede bir rayiç bedeli olduğuna dikkat sürükleyerek, “Bu rayiç bedelinin yüzde 6 ’sı bir senelik kira değerinin üst hududu olarak tanımlanması.

Misal vermek gerekirse; Belediyedeki rayiç bedeli 1 milyon lira olan dairenin senelik kirası en fazla yüzde 6 başka bir deyişle 60.000 TL olarak tanımlanmalı. Bunu 12 aya ayrıldığınızda en fazla alınabilecek aylık kira 5.000 TL olarak bulunur. Bu sayı kira değerinin üst hududu başka bir deyişle bunu aşamazsınız. Taraflar bunun altında yaptıkları kira kontratları geçerli kabul edilir. Bunun üstündekiler bu sayıya indirgenir.

Ayrıca kira tespit davası açma süresi olan 5 senelik vakte 3 sene başka bir deyişle 8 seneye, 10 senelik tahliye vaktine 3 sene ilave ile 13 seneye geçici bir müddet ile çıkartılmış olsa idi bugün yaşadığımız binlerce dava ile karşılaşmamış olacaktır. Kiralara getirilen hudutlandırmalar ile de konut maliyetleri düşecek ve piyasada fırsatçılara gün doğmayacaktı. Hali Hazırda iş işten geçmiş değil. Bu uygulanabilir ve uygulanmalıdır” dedi.